На вулиці Ніжина побачив унікальну картину: хазяйка несла відро зі сміттям, а собака Лера — пластикову пляшку. Останній вочевидь це подобалось. Вона обминула гурт вражених городян і, крутячи хвостом, віднесла пластикову пляшку до сміттєприймальника!
— Бачите, яка розумниця! Знає, що треба дбати про чистоту, — похвалили перехожі.
... У Ніжині, справді, останнім часом багато зроблено для того, щоб місто було охайним. Адже донедавна сміття найчастіше викидали на вулиці, відходами забруднювали водойми та парки. Причина банальна — система збирання відходів у місті була незручною й недосконалою. Протягом трьох років питання вирішили на користь і громади, і влади.
— Згідно з прийнятою програмою міськради у Ніжині збудовано чотири універсальні приймальні пункти утилізації твердих побутових відходів, — пояснив заступник Ніжинського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Леонід Карманов. — Незабаром відкриємо ще два. Мешканці зносять до них сміття, яке самостійно розподіляють: склотару складають в одне місце, газети та картон — в інше. Згодом відповідна служба у розфасованому вигляді все відвозить на полігон твердих відходів для переробки.
Ніжинці задоволені новацією міської влади.
— Подивіться, як вулиці погарнішали, — каже пенсіонерка Олександра Суховієнко. — І квітничок біля сміттєприймальника!
Універсальні пункти утилізації твердих побутових відходів працюють з 6-ї до 24-ї години. Міська влада також створила санітарно-екологічний спецпідрозділ, який постійно відстежує екологічний стан Ніжина.
Ніжин
Чернігівської області.