5 мільйонів 995 тисяч гривень ще в липні нинішнього року було надано у Дніпропетровській області на утримання цін на продовольче зерно і підтримку сільських товаровиробників. Планували прокредитувати селян, щоб вони змогли закупити насіння озимого хліба. Інакше, як розпиналися тоді ініціатори цієї акції, «не подолати негативних тенденцій чи хоча б зупинити їх». А щойно депутатська комісія обласної ради з питань агропромислового комплексу з’ясувала майже неймовірне: доcі невикористаними залишилися... 5 мільйонів 575 тисяч.
В обласному управлінні сільського господарства «оказію» пояснюють якимись нісенітницями. Начебто в регіоні не знайшлося достатньо господарств, спроможних згодом повернути позички. Кинулися, мовляв, а під заставу запропонувати нема чого. А ще «стислими строками, в які довелося розподіляти гроші». Отож вчасно не вдалося визначитися, кому їх давати...
Депутати облради таких «причин» не сприйняли. І правильно зробили. Натомість воістино сенсаційну незбагненно-«неправдоподібну» історію розтлумачили як бездіяльність чиновників облсільгосппроду. Адже смішно погоджуватися, ніби тут не знайшлося, кого стимулювати кредитами.
У світлі, а точніше, в сутінках цього скандалу навздогін доводиться переосмислювати, чому Дніпропетровщина під урожай майбутнього року від планованих під озиму пшеницю спромоглася засіяти лише трохи більше, ніж дві третини площ. Вочевидь не лише посушливий жовтень винен. А депутатам обласної ради тепер на наступній сесії доведеться ламати голову, яким чином, бодай «заднім числом», розпорядитися уже наданими з бюджету коштами.
Дніпропетровська область.