Навіть багаті чорноземи Вінниччини не порадували нинішнього року хліборобів високим урожаєм ранніх зернових. У середньому на круг виходить лише 15,5 центнера зерна. Схоже, цей показник таким і залишиться до кінця жнив: механізатори закінчують обмолот зернових на останніх гектарах.
Фахівці стверджують, що вперше зіткнулися з тим, що і на полях з високою кадастровою оцінкою землі (вони є в більшості районах), і на збіднених грунтах урожайність майже однакова. В окремих районах зерна намолотили приблизно у три рази менше, ніж минулого року. Не допомогли ні чорноземи, ні ресурси інвесторів.
Головна причина, за попереднім аналізом, у незадовільних природних умовах, що супроводжували хліборобів від сівби до збирання. Недобір озимих планують компенсувати за рахунок інших продовольчих культур: ярої пшениці, гречки, проса. Крім того, більше посіяно кукурудзи, соняшнику... Попри все, за словами фахівців, область повністю забезпечить себе запасами продовольчого і насіннєвого зерна. До речі, вже нині підготовлено значні партії насіння для продажу в інші регіони.