Ішли «Дони», як на військовім параді

По 30 центнерів пшениці видав кожен гектар у кам’янець-подільській фірмі «Адамс». Середня врожайність у районі 13,8 центнера, отож нинішнього вкрай тяжкого для хлібороба року це рекорд. Збирання ранніх зернових позаду.

Уже півтора десятка літ фірма — першопроходець жнивного марафону на Хмельниччині. А починає із свого головного хліба — зеленого горошку. У складі «Адамса» дев’ять сільськогосподарських підрозділів у трьох районах області, де вирощується продукція для переробки за європейськими технологіями. Лише горошку засіяно і зібрано цьогоріч на тисячі гектарів. Урожай дасть змогу виготовити запланованих три мільйони умовних банок консервів.

Високоврожайні сорти, суворе дотримання технологій, уміле маневрування між вибриками погоди, достатня кількість добрив, підживи роблять свою справу. А машинно-тракторному парку «Адамса» може позаздрити навіть область. Лише цього року докупили п’ять новеньких «Донів-1500Б», кілька тракторів, іншу сільськогосподарську техніку. «Дони» виручили «адамсівців», коли задощило і в жодному господарстві ніхто в поле не потикався. За дві-три години хліб із сотні гектарів вже на току. Встигають «адамсівці» допомогти й сусідам.

Тут шанують традицію урочисто відзначати свята першого та останнього снопа. І не видається старомодним керівник, який запрошує артистів, улюблені дитячі колективи. Піснями та  квітами обдарують усіх, хто вирішує долю врожаю та перетворює його на смачну вітамінну продукцію, а найбільше — комбайнерів і водіїв двох ланок — Володимира Боднара та Михайла Роспопова. Додому вони повернуться лише після завершення жнивної вахти, тому в складі екіпажів є і технічна допомога, і готель на колесах. Напередодні жниварі отримують вагомий аванс, щоб родини не відчували скрути без своїх годувальників. І кожного особисто благословляє президент фірми, депутат обласної ради, заслужений працівник промисловості України Адам Яхієв. «Джон Діри», а за ними «Дони», чимось схожі на ракетні установки, та інша лискуча від свіжої фарби техніка із символікою «Адамса» на корпусах рушають під звуки козацького маршу.

— За своє життя бачив різні паради, але жоден так не вразив, — зізнався присутній на святі полковник-миротворець Олег Хавронюк.— Якщо з такою могутньою зброєю і таким настроєм битися за врожай — не буде в Україні голоду.