Хмельниччина лише розпочинає жнива, але вже сьогодні кожна тонна продовольчого зерна на рахунку. Одними з перших вивели зернозбиральні комбайни в поле хлібороби приватно-орендного підприємства «Незалежність», що в Чемеровецькому районі. Вже зібрали горох, котрий дав по 30 центнерів з гектара. Пшениці сподіваються зібрати по 45 центнерів. За словами голови Чемеровецької райдержадміністрації Валентина Хоптяна, господарств, що все-таки будуть із хлібом, у районі сьогодні близько двох десятків.
За попереднім прогнозом, господарства зберуть 261 тисячу тонн пшениці і жита. Під час обробки і калібрування насіння відійде майже сорок тисяч тонн. 68 тисяч доведеться відразу закласти на насіння.
Уже тепер діє заборона на вивезення за межі області зерна, вся реалізація повинна проходити тільки через обласну товарну біржу. Але як спрацює ця заборона, судити важко — ринок і цьогорічні ціни диктуватимуть кожному господарству свої умови. Забезпечення хлібопекарної промисловості борошном відступає на другий план, а першочергове завдання — зібрати і зберегти насіння, бо, як переконані селяни, найгірші наслідки цьогорічних жнив ще попереду, передає наш власний кореспонден Ірина КОЗАК.