Послужному списку «провінційної» волейбольної команди «Локомотив» Південної залізниці, напевно, можуть позаздрити навіть найіменитіші столичні клуби. П’ятиразовий чемпіон країни, дворазовий володар Кубка України, срібний призер Кубка Європи серед клубних команд. Цього тижня в харківському Палаці залізничників відбулося вшанування героїв спорту.
Цього року виповнюється тридцять років відтоді, як за ініціативою Управління ПЗ було створено цю чудову команду. Буквально з перших днів свого утворення вона — постійний учасник чемпіонатів СРСР. З 1976-го — харківські залізничники у вищій лізі. 1978 року стали бронзовими призерами.
Не менш вражають перемоги і в національній першості. З 1992 року волейболісти «Локомотива» п’ять разів ставали чемпіонами України, двічі — володарями Кубка. Проте нинішній рік найщедріший на титули та звання. До всіх вищих вітчизняних досягнень команда додала ще й другу європейську сходинку п’єдесталу, завоювавши срібні нагороди у фіналі Кубка європейських клубних команд.
Вітаючи колег з черговим спортивним досягненням і вручаючи команді черговий подарунок від «Укрзалізниці» та Міністра транспорту Г. Кірпи — комфортабельний мікроавтобус — Михайло Головацький зазначив, що спорт завжди був у пошані в залізничних колективах України. Але сьогодні це просто один з пріоритетних напрямів у діяльності транспортників. Підтвердження того — небувалі успіхи «Локомотива» на багатьох міжнародних турнірах в Югославії, Греції, Німеччині, Індії, Ємені, Білорусі, Росії.
Ще раніше своєму улюбленцю рідне відомство «підкотило» величезний комфортабельний автобус. А в майбутньому планує побудувати сучасний Палац ігрових видів спорту. Одне з останніх розпоряджень керівника «Укрзалізниці» — провести «інспекцію» всього «спортивного господарства» залізниці, і все раціональне і перспективне всіляко підтримувати.
— Я щасливий і гордий за харківський волейбол, — каже голова Харківської облдержадміністрації Є. Кушнарьов. — Ходжу практично на всі змагання наших команд і дуже рідко залишаю спортивні арени в поганому настрої. Зазвичай хлопці зміцнюють життєвий тонус, поліпшують душевний стан своєю надзвичайною грою. Сьогодні вони вчергове довели: кращої команди в українському волейболі немає. Гадаю, недалеко той день, коли таке можна дубе стверджувати і в європейському масштабі. Але навряд чи «Локомотив» міг би бути кращим, не маючи такої підтримки, яку забезпечує йому Південна залізниця та «Укрзалізниця».
Варто сказати, що срібним призером у чемпіонаті країни стала ще одна харківська команда — «Юридична академія». Це суперництво дає можливість підіймати харківський та український спорт на вищі міжнародні сходинки. Але й зобов’язує багато до чого.
— Попри високі досягнення, — каже заслужений майстер спорту, дворазовий чемпіон світу та Олімпійських ігор, член Олімпійського комітету України Ю. Поярков, —вітчизняний волейбол, як би це сказати м’якше, останнім часом «худне». Багато перспективних гравців їдуть в близьке та далеке зарубіжжя. Тому перед нами стоїть архіважливе завдання: налагодити, як і колись, піраміду підготовки молодих спортсменів. Лише у такому разі можна розраховувати в майбутньому на закріплення нинішніх успіхів і на досягнення ще вищих результатів. Харків, мабуть, єдине місто, що може стати такою базою для українського волейболу. Приємно, що і залізниця, і місцева влада роблять багато доброго, щоб мрія стала реальністю.