Під час турніру пам’яті Валерія Лобановського журналісти мали можливість поспілкуватися з легендарним Мішелем Платіні — триразовим володарем «Золотого м’яча», чемпіоном Європи, а нині віце-президентом федерації футболу Франції, радником президента ФІФА.

 

Високоповажний гість розповів, що прибув до столиці України, щоб ушанувати пам’ять великої людини і тренера.

— Особисто я не був знайомий з паном Лобановським. Тому говоритиму про нього через призму його команд, титулів. Він був тренером київського «Динамо» 1974—2002 років. Це була різна робота — він був тренером збірної СРСР і збірної України. То дуже важко, і людина без відповідних якостей не могла б виконувати такий обсяг роботи. Я чув дуже теплі відгуки про нього від його партнерів та гравців. Любов партнерів не здобудеш силою, нав’язуючи свій стиль. Навпаки, він прищепив підопічним певний стиль гри, спосіб мислення. Бєланов, Буряк казали мені теплі слова про свого тренера і вчителя. Для мене його образ залишиться таким, яким його увічнено в пам’ятнику: людина, що хитається на лавці і спостерігає за ходом матчу.

— Як ви оцінюєте організацію змагань, чи сподобалася гра учасників?

— Організація чудова. Гадаю, сьогодні в Європі такої немає. Велика заслуга в цьому — президента ФФУ Григорія Суркіса. Зачарований Києвом, куди прибув із задоволенням, до речі, вже не вперше. А футбол учасники продемонстрували запальний, безкомпромісний і доволі видовищний. Я побачив чимало хороших виконавців. «Шахтар» у серйозному протистоянні здолав московський ЦСКА. А динамівці взагалі зіграли чудово проти чемпіона Росії — «Локомотива» — і здобули переконливу і заслужену перемогу. А якщо згадати дуже важливий для «Мілана» гол у півфіналі Ліги чемпіонів проти «Інтера», котрий забив український футболіст Андрій Шевченко, то це свідчить про те, що у вас є добрі гравці.

На жаль, ми не змогли дізнатися думку пана Платіні про фінальний матч, бо він, не дочекавшись його, ще вдень повернувся додому. Покликали нагальні справи.

Але гадаю, багатьох зацікавить позиція Мішеля Платіні у справі можливого реформування Ліги чемпіонів та Кубка УЄФА:

— Маю власну ідею, котру, як розраховую, розглянуть на засіданні найближчого виконкому УЄФА. Нинішню систему єврокубків пропоную замінити єдиним турніром, в якому за сіткою, що нагадує застосовувану в тенісі, грали б на виліт 256 команд. Це дало б змогу навіть представникам найскромніших футбольних європейських країн отримати можливість пробитися до вершин. Втім, не так уже й багато шансів, щоб цей варіант прийняли...