З’ясовується, сучасному виробництву доступний серійний випуск навіть... домашніх магів-лікарів, котрі в буквальному розумінні слова можуть поставити хворого на ноги. Це довели спеціалісти Хмельницького державного підприємства «Новатор». Уже півтора десятка років виробничники, котрі раніше випускали високоточне військове устаткування, працюють над розробками лікувальних медичних апаратів.
Уперше ідея використання низькочастотної магнітотерапії виникла тут ще тоді, коли заводчани почали розробляти апаратуру для реабілітації та оздоровлення льотчиків. Вимоги до неї були максимальні — висока ефективність, зручність і надійність у роботі. Лише інженерної думки в цій справі було замало. Тому і звернулись по допомогу до лікарів. Вже разом зрозуміли, що лікування магнітом може і хвороби позбавити, і організму ніякої шкоди не завдасть.
Після перших дослідів і випробувань стало очевидно, що «МАГ», саме так було названо портативного домашнього «лікаря», найактивніше бореться із гіпертонічною та серцево-судинними хворобами, захворюваннями опорно-рухового апарату і надзвичайно поширеним остеохондрозом, неврологічними недугами. А вже під час травм, ударів, переломів ніщо так швидко не стишить біль і не заживить, як «МАГ».
Володимир Іванов, заступник головного лікаря Хмельницької міської поліклініки №4 одним із перших почав лікувати цим апаратом. На першому етапі було обстежено близько ста хворих-гіпертоніків. Уже за кілька тижнів майже всі вони відзначали стале зниження артеріального тиску. А за початкової стадії хвороби можна було обмежитись тільки лікуванням магнітним полем без застосування будь-яких медичних препаратів.
Для багатьох пацієнтів апарат мав справді магічну дію — зменшувалася частота серцевого ритму, падав тиск, заспокоювалась нервова система. Та на цьому дива від «МАГа» не закінчились. Низькочастотне магнітне поле знеболює і має протизапальну дію, поліпшує мікроциркуляційні процеси і місцевий кровообіг, сприяє розсмоктуванню запального та травматичного набряків, створює умови для якнайшвидшого відновлення пошкоджених тканин.
Не вдаватимемося до складних медичних термінів. Але якщо нестерпно ниють суглоби, не дає спокою хребет, через біль навіть не можна підняти руки, заводчани радять просто прикласти до хворого місця невеличкий апарат розміром трохи більше за долоню, і зачекати. «МАГ» зробить свою справу сам, і вже за кілька сеансів хворі відчують полегшення.
Такий ефект ні виробничники, ні медики не пов’язують з жодними дивами. Людину рятує від недуги приборкане і навчене магнітне поле. А от як цю невидиму субстанцію по-справжньому приручити і використати сповна, на «Новаторі» думають постійно. Слідом за «МАГом» тут розробили малогабаритний апарат місцевої дарсонвалізації «Корона», масажний автоматизований комплекс «Релакс» та апарат імпульсивної низькочастотної магнітотерапії «АЛІМП-1». Кожний із них має свої унікальні властивості і показання, але всі схожі в одному: допомагають лікуватись без таблеток і уколів.
 Новаторська продукція сьогодні з успіхом використовується в медичних закладах Росії та Вірменії. Надійшли замовлення з Ізраїлю, Німеччини, Нової Зеландії. Можливість спробувати їхню дію на собі матимуть і читачі «Голосу України». Завод передав свої «МАГи» для розіграшу серед передплатників газети. Отож маєте шанс разом із «Голосом» отримати ще й здоров’я.