Шановна редакціє «Голосу України»!
Після прочитання «Діалогу про зайвого героя» («ГУ» від 25 лютого ц. р.) мені захотілося звернутися до культуролога й журналіста пана Васильєва.
Шановний Сергію! Я, Тетяна Биновська, директор і творець Одеської Морської арт-галереї Одеського порту, дещо збентежена вашими словами про те, що «все відбувається тільки в центрі, а життя в регіонах тьмяне й дистрофічне». Дозвольте заперечити.
Нинішнього року галереї виповнюється десять років. Це були важкі роки становлення, але сьогодні вже сміливо можна сказати: «Ми відбулися. Нас знають не лише в Україні!» Ми провели чимало виставок, реалізували сотні проектів. Маємо пристойну виставкову площу, сучасне обладнання, інтер’єр. Одними з перших в Україні прийняті до офіційного списку європейських галерей. Наша робота дістала високу міжнародну оцінку. Ось деякі з наших проектів: Міжнародна виставка-конкурс художників-мариністів бієнале «Марина» — 1996, 1998, 2000, 2002 роки. Проект «Пам’ять», присвячений королеві німого кіно Вірі Холодній. Виставки художників усієї України, художників Росії, Німеччини, Молдови, Кореї, Болгарії, США. Виставка одного з найвідоміших художників Європи Фолкера Кюна. До речі, дозвольте зазначити, що пан Кюн, твори якого знає весь світ, обрав для проведення своєї першої в пострадянському просторі виставки саме Одесу й саме Морську арт-галерею. І все це не випадково: галерея бере участь у міжнародних арт-фестивалях і має добру репутацію в культурних колах Європи.
А проблема в тому, що регіонам дуже важко донести сьогодні інформацію до мистецтвознавців Києва і всієї культурної України. Ось і тепер ми готуємо класний, на мою думку, проект — виставку-конкурс «Всеукраїнська вакханалія», і, скажіть, будь ласка, як ми можемо висвітлити це у вашій шанованій столичній пресі? Реклама не по кишені музеям і галереям, і тому наше життя здається вам дистрофічним. А якщо приїхати до нас і ознайомитися хоча б з каталогами (за 10 років ми випустили 10 каталогів)? Дозвольте запросити вас у наше чудове місто й довести, що культурне життя в нашому регіоні не таке вже й «дистрофічне».
З найкращими побажаннями, Т. БИНОВСЬКА.
ВІД РЕДАКЦІЇ: наскільки пам’ятаємо, пан Васильєв та інші учасники «Діалогу...» саме засудили практику культурної ізоляції регіонів. А про вашу «Вакханалію» напишемо обов’язково!