Не кожний юний музикант стає зіркою світових сцен. Але кожен, хто досягнув певних висот в музичному світі, в ніжному «вундеркіндівському» віці виходив на велику сцену. У класичній музиці, як і в професійному спорті, опановувати закони майстерності доводиться з дитинства. Тим цікавіше спостерігати цей процес: талановита малеча, керована досвідченими педагогами, від концерту до концерту, від конкурсу до конкурсу дорослішає як людина, формується як артист.
Спостерігати за цим формуванням можна було і на VІІ Всеукраїнському фестивалі «Нові імена юних зірок України». Завершився він гранд-концертом у Колонному залі Національної філармоніїї.
Цей фестиваль був започаткований 1997 року Міністерством культури і мистецтв та Всеукраїнським державним центром фестивалів та концертних програм. Цього разу 19 учасників віком від 7 до 17 років приїхали до столиці з Одеси, Харкова, Львова, Севастополя та інших міст України. Майже рік працівники Державного центру фестивалів та концертних програм їздили по областях, слухали талановиту юнь, відвідували різні конкурси. І програма гранд-концерту вийшла напрочуд цікава та різноманітна.
На сцену виходили не лише традиційні скрипалі та піаністи (зокрема, представники знаменитих шкіл імені П. Столярського в Одесі та імені М. Лисенка в Києві). Було чимало виконавців на духових інструментах: приміром, кларнетисти Петро Жупанов (10 років, Миколаїв) та Олександр Стернат (15 років, Харків). Але, гадаю, найбільше захоплення у глядачів викликав квартет саксофоністів із Сімферополя (Михайло Заїкін, Ольга Петухова, Дарія Потапенко, Ася Фатєєва). Концерт для арфи з оркестром Г. Вагензейля виконала 13-річна харків’янка Вероніка Лемішенко.
Родзинкою цьогорічного концерту стали виступи двох молодих співаків, які вирішили опановувати мистецтво співу високим чоловічим голосом — альтіно. 15-річний Станіслав Маслянко приїхав з Харкова, де навчається в Середній спеціальній музичній школі-інтернаті. А 17-річний Олександр Тищенко навчається в Київському вищому державному музичному училищі імені Р. Глієра. Ці хлопці обрали нелегкий шлях, бо виховування високого чоловічого голосу типу альтіно потребує сумлінного дотримання вимог техніки вокалу та старовинного репертуару, який у нас мало відомий.
Але не тільки арії Моцарта та Генделя пролунали в концерті. Маленька семирічна Тетянка Остапчук з Червонограда — солістка дитячого зразкового театру естрадної пісні «Апельсин». Її невимушене, артистичне виконання пісні «Жавйворонок» підкорило всіх присутніх у залі.
Учасники концерту хоча й молоді, але справжні музиканти, віддані своїй справі. Нині вони ще не замислюються про майбутнє. Нині їм влаштовують концерти, ними захоплюються, їм аплодують. Але мине кілька років, вони отримають дипломи музичних академій і що на них чекатиме?.. Юних талантів у нас багато. Та чи не забагато їх для нашого суспільства, яке ледь цікавиться класичним мистецтвом?