Львів’яни зробили розкішний подарунок Романові Віктюку: гастролям його театру передував гучний скандал. Антиреклама стала найкращою рекламою.

Вистава зветься «Давай займемося сексом!». Віктюк зазвичай гастролює у Львівській опері. Але цього разу комісія з питань гастрольно-концертної діяльності при управлінні культури заявила: негоже показувати речі з такими назвою і змістом на академічній сцені. Адже не робить цього Большой театр! Слово на захист святинь проголосив перед комісією директор театру Тадей Едер. Але його монолог про те, що в опері треба було б заборонити всілякі шоу, скроплено невидимою сльозою: мовляв, театр недофінансовують і тому доводиться іти на компроміси. Відтак членам комісії, у складі котрої — народний артист України Святослав Максимчук, доцент Львівської державної музичної академії Зінаїда Остафійчук та інші небайдужі до культури львів’яни, зачитали анотацію до спектаклю. Варто процитувати її.

«...Никто, кроме Виктюка, не занимается на нашей сцене философией секса, которая на самом деле есть не что иное, как философия свободы. Уморительный профессор — великолепный Николай Добрынин — стягивет штаны через голову и выбегает в зал в оранжевых семейных трусах, выкрикивая среди партера: «Гениталии всех стран, соединяйтесь!». Хулиганства здесь так мало, а смысла так много...». Дія відбувається в божевільні. Сексу як такого там немає, зате є розмови про нього і вищезгадані «приколи», над якими публіці пропонують подумати. Та й є над чим: діалоги педиків, лесбійські танці та інші питання «високого польоту».

Комісія прикмет «високого польоту» не вловила й вирішила не давати дозволу на показ вистави у приміщенні опери, «виходячи із основних принципів культурної політики держави, утвердження високих моральних засад у суспільному житті».

І тоді здійнялася буря. Віктюк у численних телефонних інтерв’ю заявив, що львівське чиновництво недотягує до творчих висот майстра і він розчарований у земляках. Скандал розгорався. Газети кричали: у Львові заборонили секс! У гонитві за сенсацією загубилася суть справи: адже в рішенні комісії йшлося не про заборону спектаклю. С. Максимчук: «Кожному продукту — своя поличка. У Львові є не одна точка, де таку виставу можна було б показати». З. Остафійчук: «Звідусюди лізуть у культуру геї і лесбіянки. Ніхто не каже, аби давати їм «строк», як колись. Та на сцені аномалії не мають панувати!».

Але тут слово беруть інші. Голова облдержадміністрації Мирон Янків підписав розпорядження: мовляв, комісія з питань гастрольно-концертної діяльності створена з порушенням вимог законів України, тому накази управління культури було скасовано.

А комісію створено півтора року тому. Чому лише тепер помітили її нелегітимність? Чи не знали, що створенню комісії передувала громадська дискусія про те, яким продуктом культури (чи антикультури) нас годують зі сцени й ефіру? Та захисники Віктюка «осідлали» іншу мотивацію. Мовляв, чиновники відроджують цензуру! «Поки ці люди керують культурою, я нічого не привезу до Львова!» — заявив зопалу Віктюк.

Начальник управління культури Василь Откович показує лист від народного депутата Валерії Заклунної: «Поддерживаем ваше решение... Вы защитили честь и достоинство жителей Львова от бывшего земляка». Втім, керівники міста й області зайняли різні позиції.

— Як на мене, прекрасно, що заборонили грати виставу в опері. Як громадянин я схвалюю це. Там немає жодного мистецтва, — каже міський голова Любомир Буняк.

А радник голови облдержадміністрації з міжнародних питань Тарас Возняк зателефонував до Романа Віктюка з вибаченнями «від імені й за дорученням». Директорові опери рекомендовано залагодити конфлікт, і він скорився. Врешті, Віктюк вирішив не карати нас, грішних. Він прибув до Львова, і в неділю, 9 лютого, в опері покаже іншу виставу — «Фердинандо».

Вчіться, львів’яни! І нехай вам буде соромно за старомодну орієнтацію. Бо ж «никто, кроме Виктюка, не занимается на нашей сцене философией секса»!

Як на мене, це більше схоже на фізіологію. А от філософію у Львові блискуче втілив театр імені Леся Курбаса у виставі «Хвала Еросу». Та де ви бачили пророка у своїй Вітчизні?

...Роман Віктюк відвів душу і сказав на прес-конференції все, що думає про львівських ретроградів. На запитання, чи не хоче він порозумітися з комісією, відповів: «Ну що я з комахами воюватиму? Летить кінь. Зветься Пегас. І комашки кидаються під ноги. Що, вони можуть його зупинити? Він знає, куди летить. І знає, де зупиниться. Енергія коня не піддається комахам. Вони ненавидять своїх людей. Вони ненавидять молодь. Вони ненавидять своє місто».

Отаке. Генієві дозволено все, як сказав про Віктюка один львівський режисер. А професійні критики поки що води в рот набрали. Невже наш П’ємонт покірливо проковтув московські повчання? Схоже, що так. Прозвучали лиш окремі голоси на захист гідності. Більшість мовчить, бо... Невже благоденствує?

Львів.