Національний академічний український драматичний театр імені Заньковецької відзначає 85-річчя. Завтра з нагоди свята відбудеться наукова конференція.
До сторіччя чекати довго, отож саме нинішню дату офіційно визнано як привід віддати належне талановитим митцям. Адже це найстаріший драматичний колектив України. Кажуть, що кожні 15 літ театр «вмирає» й знов народжується. А для заньківчан, улюбленців публіки, міцні традиції є запорукою плавного переходу із однієї молодості в другу.
Генеральний директор театру Андрій Мацяк почувається окриленим: театр здобув статус національного. Далі, впродовж наступних десяти років — реалізація, спільно з Львівським національним університетом імені Франка, стратегічної програми розвитку. Вона передбачає трансформацію театру (як інституції і як 160-річної споруди) у комплексний культурологічний центр, що дасть змогу зменшити залежність театру від бюджету. Університет (також найстаріший в Україні) — стратегічний партнер. За сприяння його ректора Івана Вакарчука тут утворено кафедру театрознавства, діє театральний курс, що має перспективи стати факультетом. На часі — створення в університеті театру-студії.
...Сезон заньківчани відкрили сучасною п’єсою «Неаполь — місто попелюшок». Камерна сцена напередодні ювілею подарувала львів’янам творчі вечори народних артистів України Таїсії Литвиненко, Олександра Гринька, прем’єру вистави «Професіонал» із неперевершеним артистом Богданом Козаком. Саме він виховує нині в Національному університеті акторів нового покоління.
— Літ через 10—15 у нашому театрі працюватимуть випускники університету, — каже Андрій Мацяк. — Вони виховуються в особливому інтелектуальному осередку незалежного мислення. Багато важить, що в університеті — україномовне середовище. Бо після навчання в Київському театральному інституті наші юнаки і дівчата повертаються із зовсім іншою органікою мовлення...
Капітальне відновлення приміщення театру коштуватиме 100 мільйонів гривень. Довго можна їх чекати, якщо потроху не заробляти кошти самотужки, із залученням меценатів. За участю Кредит-банку створено фонд імені Марії Заньковецької. За нинішніх умов театр може вижити лише як багатовекторна структура, вважає Андрій Мацяк.
Львів.