У Полтаві урочисто відкрили міжнародну виставку карикатур «Карлюка-2014». Її «батьки» — безсмертний земляк-сміхотворець Микола Гоголь, однойменний хлопчик-талісман і полтавський художник Михайло Шлафер — зробили це учотирнадцяте (!). Отже, знана не лише в нашій державі художня імпреза досягла недитячого віку. Можливо, саме тому вперше на її відкриття не прийшли представники місцевої влади. Зрештою, підлітка, що виростає з дитячих штанців, уже нікому не треба вести за руку...

Тим паче, що цього року центральною й зовсім «дорослою» темою більшості з майже трьохсот карикатур стала «рідна» для тих самих можновладців корупція. В експозиції — кращі роботи учасників всеукраїнського конкурсу карикатур із прав людини «Небезпечно: корупція!», про який «Голос України» вже розповідав. А ще тут є добірки малюнків, представлені одним із банків, а також знаними російськими художниками-карикатуристами Іваном Анчуковим і Михайлом Златковським.

Останній, до речі, виніс на суд глядачів свої політичні карикатури. Отож, за гоголівською традицією, дав змогу побачити «іншу» Росію, так би мовити, без купюр. Цей жанр у сусідній країні — один із небагатьох, що віддзеркалює неретушовану і неприпудрену картину тамтешньої дійсності. Нерідко це сміх крізь сльози, сміх, що потребуватиме пера і пензля майбутніх Гоголів.

 

Полтава.

На знімках: такими побачив сусідню країну та її вождя російський художник-карикатурист Михайло Златковський.

Фоторепродукції автора.