У Києві з’явилося те, що в Парижі зветься літературним кафе. Це книгарня-кав’ярня «Бабуїн», навпроти відомого письменницького будинку, обліпленого роєм меморіальних дощок. Їх не менше буде колись і на «Бабуїні», бо саме тут збирається нинішній український літературний бомонд. Місце престижне й водночас цілком доступне.

Недавно в «Бабуїні» запроваджено своєрідні літературні четверги. Акція зветься «Час читати!» Автор ідеї —президент Форуму видавців Олександра Коваль, підтримка фірми Magna Carta, ведучий — Сергій Набока.
Що це, чому і навіщо?
Молодь (і це не дідівське бурчання, а факт) не читає нічого, окрім комп’ютерних «есемесів». Це біда. У розвинутих країнах навіть є державні програми, покликані виправити ситуацію. Вищезгадана Олександра Коваль пропонувала створити подібну програму й у нас. Приміром, чому б не обклеїти вагони столичного метро віршами наших сучасних поетів — замість того, чим ці вагони обклеєні тепер. Нехай би вірші бодай з місяць там поїздили. Гірше б не стало. Але держава (ах, який самообман!) гордо відповіла: у нас і без цього всі пасажири знають поезію. Отоді в «Бабуїні» й з’явився оцей проект під девізом «Час читати!»
Перший четвер було присвячено новому романові Тараса Прохаська «Непрості» (видано в «Лілеї-НВ», Івано-Франківськ). Публіці, в очах якої Книга втрачає колишню святість, Прохасько якраз підходить: з’явився без краватки і сказав, що він — літературна гейша, оскільки жодного рядка не написав з любові до слова, а лише на замовлення. Від себе додамо, що це не заважає йому писати гарну, теплу, густу медитативну прозу.
Народу було — ніде яблуку впасти. Сказали: хто поставить найцікавіше запитання авторові, одержить від нього автограф. Але наявність Сергія Набоки ніби заворожила присутніх, котрі звикли бачити його в телевізорі, а які можуть бути питання до телевізора? Тому народ собі слухав Набоку і Прохаська, автографи ж роздавались за спасибі, а для цього тут-таки купувалися й книжки. Ті, які час читати.
Другий четвер удався теж на славу: публіку знайомили з унікальною антологією сучасної української малої прози «Приватна колекція» та її упорядником Василем Габором.
На третій четвер гостями «Бабуїна» були відомі фантасти Марина та Сергій Дяченки.
Нарешті, четвертий четвер (післязавтра) присвячено відомому бардові й перекладачеві Віктору Морозову.
А попереду в нас четвергів — ніяк не менше, аніж хороших письменників. Час читати!