Дитячі руки створюють такі квіти, нанизуючи крихітні бусинки на тоненькі дротики. Це лише одна з картин, виготовлених учнями на уроках праці в середній загальноосвітній школі № 18 Івано-Франківська.

Свого часу на курсах підвищення кваліфікації вчителю праці Наталії Сізьоміній запало в душу спілкування з художницею Надією Ворончак і її ученицею Наталкою Наріжною. Відтоді Наталя Сергіївна, оволодівши художніми навичками, почала бісер вкраплювати в мальовані картини.

Директор школи запропонував Наталії Сізьоміній на базі кабінету праці створити гурток бісероплетіння. Рейтинг його популярності зростав з проведенням виставок, в яких брали участь її вихованці. У гурток почали приходити діти з інших шкіл.

Не стало несподіванкою для Наталії Сергіївни і запрошення до Артека, де вона двічі проводила майстер-клас з бісероплетіння. Листи з побажаннями та запитаннями надходять до наставниці з усього близького зарубіжжя. Діти надсилають фотографії своїх робіт і діляться успіхами і досягненнями, мріють про нову зустріч в Артеку.

Пропозиції за винагороду вести приватні уроки і консультації для Наталії Сізьоміної — не рідкість. Та хіба вона може проміняти своє натхненне навчання гуртківців на матеріальне задоволення власних потреб? До неї часто звертаються з проханням взяти ще одного учня, а в день нашого знайомства навіть прийшла літня жінка, яка теж виявила бажання вчитися. От вам і бісер.

— Проте в гурток приймають дітей середнього шкільного віку, в них і навички прикладної праці більші, — зауважує Наталя Сергіївна. — Процес формування очних м’язів у підлітка ще не завершено, тож таке навантаження може викликати погіршення зору.

Наталя Сергіївна вчить їх не тільки ремесла. Якщо дитина, сповнена духом творчості, і від її рученят, що втілюють задумане, бісерний об’єм набуває дивовижної сили, і вражає не так зовнішньою красою, як глибиною внутрішньою. Не має значення, чи це ікона, чи просто подарунок мамі на день народження. Картина жива і це кінцева мета роботи кожного майстра.

Івано-Франківськ.