Учора завершився візит в Україну експертів Ради Європи, що цікавилися ситуацією зі свободою слова та функціонуванням ЗМІ. Напередодні делегація у складі британця Девіда Андерсона, поляка Кароля Якубовича та пані Катрін Мачуфі-Хагель із Директорату з питань стратегічного планування РЄ мали зустріч з Міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Розмова вийшла досить гострою.

Експерти РЄ висловили стурбованість інформацією про непрозорість процесу ліцензування в Україні, згадавши ситуації з «Громадським радіо», радіо «Континент» та студією «1+1». Представники Страсбурга підкреслили, що наша держава нині перебуває під пильним наглядом міжнародних організацій, і, зокрема, Рада Європи має чимало інформації про стан свободи слова з різних джерел. Експерти запитали також Олександра Лавриновича про існування так званих «темників» — переліку тем для висвітлення тих чи інших подій і характеру цього висвітлення, які нібито надсилають до мас-медіа з адміністрації Президента.
Про «темники» міністр заявив, що для нього «це нове слово», і таких документів він ніколи не бачив. Олександр Лавринович підкреслив, що коли є матеріальні докази існування «темників» або спроб впливу на журналістів, то він готовий особисто сприяти, щоб такі справи було доведено до судового розгляду. У відповідь на це один з представників Ради Європи продемонстрував міністрові один з «темників». Олександр Лавринович порадив експертам знайти природу й коріння «темників» як суспільного явища, а також проаналізувати, як цей документ впливає на роботу конкретних ЗМІ. Міністр також висловив побажання, щоб експерти РЄ не стали інструментом для з’ясування міжособистісних або міжполітичних відносин в Україні. Представники РЄ запевнили, що за підсумками візиту до Києва намагатимуться надати в Страсбурзі «настільки збалансовану й об’єктивну інформацію, наскільки зможуть».