Напередодні опалювального сезону Суми офіційно не потрапили до чорного списку «відморожених міст», не готових до зими. А відтак, згадавши минулорічні колізії, за яких ледь не всю зиму довелося відігрівати душі біля газових плит та електронагрівальних приладів, сумчани радісно потирали руки. Втім, їхня «теплова» ейфорія виявилася передчасною.

Ваш кореспондент після «подачі» тепла, щоб хоч трошки зігрітися у своєму квартирному льоднику, цілий тиждень витанцьовував гопака та посилено займався фіззарядкою. Допомогло, звісно, як бабці кадило. Тож, аби не задубіти остаточно, вирушив по істину в рейд по кабінетах начальників, відповідальних за підготовку міста до зими. Причому не сам, а з керівником інспекції з контролю за діяльністю міського господарства Сумського міськвиконкому Віктором Федорченком. І розпочав його з відвідин міської аварійної служби «0-80».
...За чотирма телефонними апаратами, розпеченими від дзвінків, у чотири руки працювали дві жінки-диспетчери.
— По кожному з моєї пари телефонів за попередню годину відповідала щонайменше 50 абонентам, — на мить відняла від вух обидві слухавки Ганна Парфило. —Кожен дзвінок — крик відчаю людської душі.
Як з’ясувалося, за тиждень з часу подачі тепла опалювальні системи «бабахнули» майже в 1,5 тисячі сумських квартир. Тобто саме стільки часу щонайменше третина сумчан цокотіли від холоду зубами в своїх помешканнях.
Аби з’ясувати, де собака заритий, вирушаємо в третє — одне з найбільших експлуатаційно-житлових управлінь Сум, яке опікується житлом п’ятої частини мешканців обласного центру. Начальство щойно повернулося з будинків, де виникли проблеми з теплом.
— Ці кляті прориви нас уже доконали, — скаржиться директор дочірнього підприємства ВЖРЕУ-3 «ЕКОТЕК» Сергій Третяков. — Нині щодня тільки в нашу фірму надходить від населення до 20 заявок на ліквідацію розривів в опалювальних системах. До цього їх було вдвічі більше. Тож аби хоч частково виконати завдання, шість ланок газозварників змушені працювати в дві зміни.
Отже, крайніми знову виявилися ЖЕКи, хоча «бомбонули» квартирну систему опалення їхні «доблесні» партнери з фірми «СумиТЕКО», яка вже третій рік випробовує терпіння сумчан. Причому тиск теплоносія (вісім атмосфер) був такої сили, що рвало не тільки радіатори, а й деякі квартальні тепломагістралі.
— Трапилося це через неузгодження з нами графіків підключення ЦТП до подачі тепла в будинки, — констатує Сергій Третяков. — Ось тепер цілодобово розгрібаємо їхнє «якісне» обслуговування.
Через гідроудар, як запевнили присутні, лише по їхньому управлінню втрачено тисячі й тисячі кубометрів гарячої води, яка ледь не цілодобово лилася бурхливим потоком вулицями і провулками.
— А хто відшкодовуватиме завдані збитки?
— Як завжди, перекладуть на плечі споживачів, — висловив припущення начальник ВЖРЕУ-3 Сергій Слизький.
Торік, як згадувалося, тепла в домівках — кіт наплакав, зате солідні рахунки на сплату ненаданої послуги завжди надходили замерзаючим сумчанам справно. Схоже, теківські «благодійники» сповнені бажання й рішучості надалі «експериментувати» над сумчанами з такою само впертістю.
— Температура теплоносія, якою теківці «обігрівають» будинки, не витримала жодної критики торік, не витримує й тепер, — продовжує коментувати ситуацію Сергій Третяков. — Сьогодні вона на 20 градусів нижча від передбачених нормативів.
Утім, у «СумиТЕКО» нині з’явився «гідний» партнер в особі приватного підприємства «Сумитеплосервіс», якому міська влада («під шаленим тиском облдержадміністрації», запевняють у Сумському міськвиконкомі) передала минулого року в оренду частину тепломереж Сум.
— На жаль, млинець видався занадто гливким, — зітхає заступник міського голови, відповідальний за комунальне господарство, Микола Рябенко.
Однак у розмові з керівниками ВЖРЕУ-3 з’ясувалося: «гливкий» — занадто м’яко сказано.
— Від підніжки, яку новоспечені орендарі підставили управлінню, ще не скоро оговтаємося, — стверджує Сергій Слизький.
Шила в мішку не приховати. Сергій Вікторович назвав добрих два десятки дев’ятиповерхівок з розірваними мережами та залитими через це по самісінькі вінця тепловими камерами.
Може, аварії трапилися вчора? Якби ж то. Щонайменше місяць—чотири тому. Будинок, де мешкає ваш кореспондент, потрапив у чорний список ще в травні. Однак ремонтні служби «Сумитеплосервісу» пальцем не ворухнули, аби ліквідувати несправності.
Жителі обласного центру, як і торік, у паніці чекають приходу зими. Отже, в разі чого всі стрілки знову будуть переведені на міську владу, яка, мовляв, не потурбувалася про підготовку до зими: віддала в оренду два стратегічно важливих об’єкти — ТЕЦ та частину тепломереж. А відтак 300-тисячне місто фактично знову залишається один на один з недобросовісними орендарями, в яких одне на думці: всілякими правдами і неправдами «вибити» з людей гроші.
Якщо влада не може (чи не хоче) розрубати цей гордіїв вузол, можливо, їй у цьому допоможе міська прокуратура?..
 
P. S. Чи змінилося щось у Сумах за той час, доки цей матеріал готувався до друку? Владислав ЖМУРКОВ повідомив: 
— Листопадове потепління дещо пригасило «теплове» напруження в обласному центрі: ціною неймовірних зусиль жеківцям вдалося ліквідувати більшість проривів опалювальних систем і квартальних тепломереж. У яку копійку влетіли їм «подарунки» суміжників, ще не встановлено. Однак тимчасове затишшя не дає бажаючого спокою сумчанам. Адже навіть сьогодні температура теплоносія на виході на 20 відсотків нижча за норму. А через прориви труб ще не подаєтьсягаряча вода в дев’ять багатоквартирних будинків.
Ведучий рубрики Яків ГАЛЬЧЕНКО.