У  Сьєрра-Леоне військова місія ООН має бути скорочена до кінця 2004 року з 17 до 5 тисяч миротворців.

Уже четвертий рік у цій африканській державі триває миротворча місія військового контингенту, загальна чисельність якого більш як 17 тисяч осіб. До військових тут уже звикли. Проте країна стомилася від військових конфліктів і громадянських воєн, причиною яких є наслідки перерозподілу алмазного ринку.

Схоже, настрій населення передався і представникам ООН у цій країні. Принаймні розроблений місією ООН план виведення національних контингентів набирає сили. Протягом півтора року військова місія скоротилася до мінімуму.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан на одній з останніх нарад хвалив Фрітаун за вжиті урядом кроки з підготовки своєї армії та поліції, проведені в країні вибори, створення комісії з примирення, а також спеціального суду з військових злочинів та прав людини. За його словами, ці позитивні зрушення сприяли схваленню рішення про початок скорочення UNAMSІL з поступовою й обміркованою передачею повноважень державної безпеки від місії до уряду країни.

«Початок скорочення UNAMSІL приведе місію до заключного етапу миротворчої операції ООН у Сьєрра-Леоне, яку визнано однією із найскладніших серед інших операцій», — зазначив Генеральний секретар ООН.

Місія пропонує свій сценарій поступового скорочення UNAMSІL, який передбачає чотири фази виведення військових контингентів з країни.

Не омине скорочення і український контингент, загальна кількість якого становить на сьогодні 640 осіб. Ця тема була основною на зустрічі командирів 4-го окремого ремонтно-відбудовчого батальйону (ОРВБ) і 20-го вертолітного загону з командувачем місії ООН. Поки що це торкнеться лише 4-го ОРВБ. Передбачено, що питання скорочення для української сторони стане головним у липні 2003 року. Уже тепер запропоновано вивчити всі аспекти скорочення, зробити необхідні розрахунки для того, щоб нове поповнення національного контингенту прибуло на африканський континент в оптимальному складі.

Сьогодні керівництво місії ООН покладає великі надії на український контингент. Насамперед це пов’язано з тим, що армія і поліція країни не мають досить транспортних засобів й інших ресурсів для того, щоб забезпечити виведення військ. Тому сподіваються на допомогу інтегрованої служби забезпечення UNAMSІL, простіше кажучи, тилу. Прогнозують, що цей процес відбуватиметься паралельно з процесом повернення і репатріації біженців і переселенців. У цих умовах служби тилового забезпечення, до яких належить і наш 4-й ОРВБ, залишаються пріоритетними. Без допомоги українських транспортників і вертолітників просто неможливо обійтися. За останні півтора місяця наші військові зі складу 4-го ОРВБ перевезли більш як 12 тисяч осіб і 600 тонн вантажу. І це за повного бездоріжжя і відсутності елементарних комунікацій.

Виведення військ відбуватиметься паралельно з виведенням української техніки, заявив командувач.

Не на користь налагодження мирного процесу в країні і досить слабка підготовка армійських підрозділів і поліції, недовіра до них місцевого населення.

Усе це спонукає військових спостерігачів ООН чітко відстежувати соціально-політичну ситуацію в регіонах, щоб прийняте рішення про скорочення військової місії ООН у Сьєрра-Леоне було зважене і виправдане.

Сьєрра-Леоне.