Україна не надала американо-британській комісії переконливих доказів своєї непричетності до продажу радарних установок «Кольчуга» Іракові.
Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин після зустрічі з послом Великобританії в Україні Робертом Брінклі. Він зазначив, що такий «основний висновок документів, що їх передала українській стороні американо-британська комісія з розслідування цього питання». В. Литвин також наголосив, що коментувати цю доповідь поки що передчасно, бо її зміст лише вивчають у Міністерстві закордонних справ України.
«Для того, щоб вести мову про подальші кроки України, треба проаналізувати цей великий за обсягом документ. Потрібно зробити його автентичний переклад, щоб не було довільних трактувань, бо відтінки, нюанси можуть істотно впливати на текстову змістову частину», —зазначив Голова Верховної Ради. Однак він повідомив, що американська сторона вже висунула 7 запитань, на які просить дати відповідь Україну, в тому числі й «організувати зустрічі з низкою осіб з української сторони». За його словами, у висновках цієї комісії є також деякі застереження, що стосуються функціонування системи експортного контролю України.
Володимир Литвин заявив, що наша держава готова до створення міжнародної комісії з цього питання, до залучення міжнародних інституцій. Він нагадав, що в українському парламенті вже працює відповідна комісія і до участі в її роботі запрошували представників парламентів інших країн. Зрештою «істина має бути з’ясована. Це («Кольчуга». — Авт.) ж не голка в копиці сіна», — підкреслив Голова ВР, додавши, що з’ясування всіх обставин цієї справи — питання часу.
***
Українська влада розпочала вивчення висновків американо-британської комісії експертів, які досліджували можливість продажу Україною Іраку систем «Кольчуга». Сполучені Штати та Велика Британія поки що не повідомляють жодних подробиць переданого документа. Дипломати цих країн кажуть, що спочатку його мають вивчити українська сторона та союзники з блоку НАТО, повідомляє «Дойче Велле».
Міністерство закордонних справ України вже змінило попередні позитивні очікування на обережні заяви про необхідність вивчення документа. Секретар Ради нацбезпеки і оборони Євген Марчук дав зрозуміти, що оприлюднення висновків західних експертів для широкого загалу залежатиме від їх змісту. Опозиційні політики та депутати з нетерпінням очікували висновків західних експертів і тепер не приховують своїх сподівань, що цей документ може якщо не змінити, то істотно вплинути на внутрішньополітичну ситуацію. Водночас Голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав таку політику «рефлексуванням на внутрішні та зовнішні подразники».