Першим, кого ви побачите на знімальному майданчику студії «Ілюзіон-філмз», буде колоритний солідний чоловік з голосом полководця. І ви подумаєте: оце і є найголовніший режисер!
Ні, Анатолій Вишневський зветься інакше — режисер-координатор. Він — права рука продюсера «Ілюзіон-філмз» Романа Балаяна, організатор знімального процесу, а ще постачальник, дипломат і хто завгодно. Одне слово, координатор!
Щойно йому виповнилося 50 років. Цей славний ювілей збігся із ще одним: рівно тридцять три роки тому Вишневський розпочав свій творчий шлях на кіностудії імені Довженка. Нині у нього за плечима двадцять сім фільмів, серед них «Овід», «Ярослав Мудрий», «Бережи мене, мій талісман» та інші. Анатолія Володимировича удостоєно не одного почесного звання — від «Відмінник кінематографії СРСР» до «Заслужений діяч мистецтв України». Та, мабуть, найпочесніше в його житті — режисери та актори, з якими він працював і працює: Роман Балаян, Леонід Биков, Григорій Кохан, Андрій Бенкендорф, В’ячеслав Криштофович, Володимир Балкашинов, Анатолій Хостікоєв.
Він і сам колоритний актор, згадаймо хоча б його алкаша у фільмі «Самотня жінка бажає познайомитись» чи парторга в картині «Розпад». Для Балаяна Вишневський взагалі став своєрідним талісманом — його участь у найменшому епізоді забезпечує стрічці успіх. Утім, життя Вишневського могло б стати сюжетом для цілого фільму. Виховувався він на Кіровоградщині, у Бобринецькому дитбудинку, зв’язок з яким підтримує й донині. Після семирічки пішов у Кременчуцьке будівельне училище, служив в армії, закінчив Київський інститут культури, керував аматорським театром.
Він знаходить спільну мову з усіма і вміє робити все — і зіграти на баяні в хорошій компанії, і бути (знову-таки) режисером-координатором програми «Людина року».
І дай йому, Боже, здоров’я та енергії на довгі роки!