У Києві завершився другий раунд українсько-ізраїльських консультацій з питань компенсацій родичам пасажирів — громадян Ізраїлю, які загинули торік в авіакатастрофі російського літака Ту-154 над Чорним морем.
«Ми провадимо конкретну роботу з відпрацювання угоди щодо врегулювання ситуації», — заявив журналістам глава спеціальної міжвідомчої комісії Олександр Чалий. На даному етапі обумовлено основні елементи документа, і українська сторона передала ізраїльтянам проект угоди. Наступним кроком консультативного процесу стане приїзд українських експертів до Ізраїлю, де триватиме опрацювання документа на експертному рівні. Потім там же у третій декаді листопада відбудеться третій тур консультацій на рівні глав комісій. «Ми прискорюємо темпи наших консультацій, — повідомив Олександр Чалий, — з тим, щоб наступного фінансового року могли виплатити компенсації родичам жертв катастрофи».
На нинішніх консультаціях обговорювали й конкретні суми компенсацій, проте їх розмір і глава делегації Ізраїлю Алан Бейкер, і Олександр Чалий відмовилися назвати, посилаючись на те, що «експерти ще опрацьовуватимуть деталі». На моє прохання назвати хоча б порядок цифр Олександр Чалий відповів, що «в Києві щойно почали обговорювати тему в конкретних цифрах», а тому про їх порядок ми дізнаємося не раніше закінчення третього раунду переговорів.
«ГУ» також поцікавився у глави ізраїльської делегації, чи вимагатиме Ізраїль від України назвати імена винних у трагедії. «Під час переговорів у Києві ми заслухали звіт глави Генпрокуратури України про прогрес, якого було досягнуто в розслідуванні кримінальної справи щодо Ту-154», — повідомив Алан Бейкер, додавши, що Ізраїль, звичайно ж, зацікавлений у результатах розслідування і стежить за його ходом досить уважно.
Стосовно ще однієї теми, яка мене цікавить, а саме: чи не збирається хто-небудь з ізраїльських громадян добиватися компенсацій через суд, глава делегації відповів, що уряд Ізраїлю прийняв рішення врегулювати питання на міжурядовому рівні. «Після того, як ми завершимо переговори, — висловив сподівання головний юридичний радник МЗС Ізраїлю, — родичам загиблих не треба буде йти до судів», зазначивши, що для того, щоб не було жодних недомовок і непорозумінь, до складу ізраїльської делегації входять як спостерігачі адвокати сімей загиблих.
Олександр Чалий також поінформував журналістів, що наступного місяця є намір провести аналогічні консультації з російською стороною.