У  московській міліції на початку жовтня створено новий підрозділ, що займатиметься розкриттям злочинів, пов’язаних з... імітацією дорожньо-транспортних пригод. Може, для Києва це й неосвоєна новинка, а в Москві — прибутковий бізнес.

Щодня на забиті транспортом вулиці російської столиці виходять на роботу близько десяти груп «підстав», у кожній із яких до трьох дорогих іномарок. Саме їх і «підставляють» під «лохів», створюючи на трасі аварійну ситуацію. А потім на місце аварії «постраждалі» викликають «своїх» даішників і юристів.

Завдання перших — популярно пояснити «лохові», що в аварії винен він, і навіть скласти протокола, якщо той не бажає платити. А якщо «лох» поквапиться і швидше, ніж шахраї, викличе справжніх стражів порядку, то тоді з’являються адвокати. Щонайменше вони мають «відмазати» своїх клієнтів, щонайбільше — грамотно перекласти провину на жертву. Кожне зіткнення приносить такій автобригаді прибуток у 2—5 тисяч «зелених». Одне слово, бізнес вигідний. І досі не дуже небезпечний. На «підставу» попадалися навіть міліціонери, але довести провину хлопців із автобригад не змогли. Тепер цим займатимуться співробітники нового відділу, котрим добре відомі схеми, за якими діють злочинці, їх найулюбленіші місця для «підстав».

До речі, «підставників» прирівняли до інших шахраїв, яких повно в Москві. Переважно це валютні «кидали», циганки-ворожки, «лохотронники». Ще недавно в Москві на «лохотроні» працювало кілька українських бригад. Їх уже витіснили з ринків та інших людних місць. Але три точки продовжували активно «зшибати» гроші поблизу кількох станцій метро на території районної управи «Басманне». Виникла підозра, що «дахом» для шахраїв є місцеві стражі порядку. Стосовно них нині триває службове розслідування.

А от з циганами міліції боротися важче. На 11-ту ранку вони великими групами з’їжджаються електричками на різні вокзали Москви. «Працюють» до 3-ї—4-ї години. Місця діяльності — квартири пенсіонерів, яким вони відрекомендовуються працівниками органів соціального забезпечення та благодійних організацій. Поки двоє записують, чого потребують старенькі, ще дві—три циганки «чистять» шафи й шухляди. Ввечері весь табір відбуває в підмосковні міста та села. Почастішали в Москві й випадки вуличного гіпнозу, яким деякі циганки володіють ліпше за Кашпіровського. Нещасні москвички добровільно віддають віщункам свої гроші та коштовності, а інколи виносять із дому і набагато цінніші речі.

Московський уряд поставив перед правоохоронними органами завдання витіснити всіх шахраїв із столиці. Цілком можливо, що чимало гастролерів перекочують до міст України, а «підставники» почнуть освоювати простори Києва. До речі, цього року в Москві, за даними міліції, зареєстровано майже 6500 випадків шахрайства. А скільки людей узагалі не зверталися до міліції, гадаючи, що втраченого не повернути!

Тим часом на зміну «тупим» шахраям і гіпнотизерам приходять «інтелектуали». В Москві з’явилося дуже багато юнаків, які беруть за паспортами бомжів кредити в банках для купівлі апаратури. Відкриваються туристичні фірми, які збирають гроші з потенційних туристів, а в день відправлення останніх у подорож безслідно зникають.

Отже, спектр «лохопослуг» у російській столиці постійно оновлюється і розширюється. Про це свідчить і міліцейська статистика. Якщо торік зареєстровано понад чотири тисячі випадків шахрайства, то нинішнього — майже в 1,5 разу більше.

Москва.