«Я не роблю жодних висновків, але не вважаю можливим призупинити моніторинговий процес щодо України», — заявила доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи Анне Северинсен під час зустрічі з журналістами, що відбулася вчора у Верховній Раді України. «Нам треба побачити майбутні вибори (президентські. — «ГУ») і продовжити діалог», — додала вона.

Складений доповідачами стосовно України звіт обговорять на засіданні Моніторингового комітету РЄ у Страсбурзі, а потім, протягом трьох місяців, надішлють українським урядовцям для відповідей та пояснень. За словами Анне Северинсен, на сесії ПАРЄ цей документ обговорюватимуть не раніше квітня 2003 року.

За словами доповідача Ради Європи Ренати Вольвенд, велику частину зобов’язань, які брала на себе Україна 1995 року під час вступу до Ради Європи, вона виконала. Водночас залишаються невирішеними важливі проблеми — зокрема, досі не ухвалено Кримінально-процесуальний, Цивільний та Цивільно-процесуальний кодекси, не ратифіковано Європейську хартію мов національних меншин. Стурбованість доповідачів викликають і деякі аспекти нашої правової реформи. За словами Ренати Вольвенд, досі не скасовано наглядову функцію Генпрокуратури, яка підриває незалежність судової гілки влади. Далекі від стандартних для Європи й умови утримання ув’язнених та ставлення до них з боку правоохоронців.

Та найбільше доповідачів непокоїть те, що ухвалення «гарних» законів в Україні ще не означає їх швидкого втілення. Тож суто з аналізу нашого законодавства про існування певних проблем здогадатися важко.

Приміром, закону про цензуру в Україні немає. Як стверджував у бесіді з Анне Северинсен глава адміністрації Президента Віктор Медведчук, не існує й жодних «темників» чи інших форм політичного впливу на пресу й телебачення. «Я не слідчий», сказала А. Северинсен, проте перегляд сюжетів-близнюків в українських теленовинах примусив визнати, що певні події чи теми на різних каналах подають однаково.

Відтак, доповідачі рекомендуватимуть Президенту дослухатися до скарг журналістів, а парламенту — провести слухання про ситуацію із забезпеченням свободи слова. Одним з головних символів тиску на ЗМІ Северинсен вважає справи Гонгадзе та Александрова. «Ми занепокоєні, що ці вбивства не були розслідувані», — сказала вона. За словами Анне Северинсен, практично нічого не було з’ясовано у справі Гонгадзе, до якої мають відношення й плівки колишнього майора держохорони Мельниченка. Анне Северинсен нагадала, що до цих плівок Рада Європи завжди ставилася з підозрою, але нині не може нехтувати висновок США про їх автентичність.

Як повідомили доповідачі ПАРЄ, у листопаді до Києва прибуде експерт Ради Європи пан Крюгер (колишній заступник генерального секретаря РЄ) для з’ясування обставин, що завадили вчасно розслідувати справу про зникнення Георгія Гонгадзе. Свої висновки він викладе в доповіді на засіданні Бюро Парламентської асамблеї.