За останні два тижні жертвами снайпера у Вашингтоні та його околицях стали вже дев’ять осіб, ще двоє — дістали поранення. Пентагон дозволив використовувати військові літаки-розвідники для пошуків убивці... Своїми враженнями про те, що відбувається, «ГУ» попросив розповісти телефоном нашу колишню співвітчизницю Дарію АлексЄЄнко, яка вже більш як чотири роки працює у Вашингтоні, а мешкає в його передмісті — Роквіллі:

— У понеділок у нас був вихідний — День Колумба. Зранку зв’язалася телефоном з подружкою, і вона пожартувала: чого, мовляв, не появляєшся, може, тебе снайпер дістав? Я відповіла, що це не привід для жартів. А ввечері вбили жінку, і подруга знову зателефонувала, вже з тривогою поцікавившись, чи все у мене гаразд.

Без перебільшень скажу: страшно. Постріл пролунав на початку десятої вечора на переповненій відвідувачами автостоянці великого торгового центру «Home Depot». А мій чоловік саме тоді заїжджав до такого ж магазину, тільки за кілька миль далі... А коли сталося одне з убивств зовсім поряд з нашим містечком (о 7.40 ранку), саме в цей час я виїжджала того дня на роботу.

У Роквіллі будинки коштують по півмільйона доларів і навколо практично немає жодного темношкірого. Це я до того, що тут мешкають переважно люди забезпечені, які досі вважали, що наш район не лише престижний, а й безпечний. Одне слово, тема снайпера обговорюється скрізь. І я поки що не зустрічала ідіотів, які не боялися б нових убивств. До речі, хто може вивозить із зони дітей.

— Що кажуть?

— Обговорюють, хто це може бути. Найпевніше, вбивця не полишає округ. Поліція припускає, що це або снайпер (можливо, колишній військовий), або фермер. Людина, яка зі зброєю на «ти».

— Які дії влади?

— Вона продовжує провадити масовану облаву. Для того, аби спіймати снайпера, вже мобілізовано військові вертольоти і спеціальних співробітників ФБР. Майже 400 осіб! Але, на наш погляд, робиться все, м’яко кажучи, по-американськи. Припустимо, вони перекривають хайвеї. А водночас місцевими дорогами можна їздити цілком безперешкодно. А, наприклад, після чергового вбивства хайвеї перекрили лише за годину! На плазах, біля кафе і магазинів юрмляться поліцейські. Переважно вони п’ють каву... В останньому випадку вбивство жінки сталося на очах у поліцейського, який був від жертви за п’ятдесят метрів...

Окрім того, поліція зупиняє білі фургони. При цьому всі, хто їде повз, обов’язково пригальмовують і висовуються подивитися, спіймали снайпера чи ні. Мало того, що вони ризикують, так ще й «пробки» створюють!

— Це — терорист?

— Усі кажуть, що для терориста це надто несерйозно. Найімовірніше, якийсь псих.

— Влада каже, як людям поводитися?

— О! Це найкумедніше. Треба пересуватися, майже припавши до землі і зигзагами. А ще заправлятися на погано освітлених заправних станціях.