Сьогодні до Києва прибуває Прем’єр-міністр Молдови Василь Тарлєв. Під час візиту до України серед інших обговорюватиметься і питання придністровського врегулювання.
Придністров’я, як і раніше, залишається однією з найважливіших внутрішніх проблем Молдови. Обговорення проекту угоди, запропонованого ОБСЄ, в основі якого ідеї федералізації Молдови, між Кишиневом і Тирасполем іде не так гладко, як хотілося б посередникам у переговорному процесі та молдавській владі. Придністров’я продовжує наполягати на тому, що без зняття деяких економічних моментів успішне проведення діалогу неможливе.
Напередодні саміту СНД у Кишиневі сюди прибули заступник міністра закордонних справ Росії В’ячеслав Трубников, який курирує придністровські проблеми, і представник державного департаменту США, колишній посол у Молдові Рудольф Перина. Штати останнім часом виявляють до Придністров’я інтерес більший, ніж Україна та Росія, що є країнами-гарантами в переговорах між Кишиневом і Тирасполем.
В’ячеслав Трубников двічі відвідав Тирасполь, де зустрівся з головою Верховної Ради Придністров’я Григорієм Маракуцою. Останній висловив претензії на адресу Росії, яка, за словами тираспольського спікера, підтримує економічну блокаду регіону, організовану Молдовою. Частину придністровських підприємств зупинено, інші працюють неповний тиждень, трудові колективи скорочено. Це пов’язано з тим, що товари, вироблені в Придністров’ї і призначені для експорту, стали невиїзними після того, як Кишинів увів в обіг нові митні печатки і не дозволив користуватися ними придністровцям. Якби не українські митники, котрі пропускають вантажі з Придністров’я зі старими печатками, промисловий потенціал лівобережжя Дністра був би цілком паралізований. На думку Григорія Маракуци, Кишинів повинен відмовитися від економічного тиску на східний регіон. Тільки тоді можна буде продовжити обговорення питання про майбутнє Молдови як федеративної держави.
Позиція Кишинева залишається жорсткою. Міністр закордонних справ Молдови Ніколай Дудеу сказав кореспондентові «Голосу України», що на жодні потурання Придністров’ю стосовно передачі йому митних печаток Кишинів не піде. Молдавська влада має намір наполягати на організації спільно з Україною контролю на придністровській ділянці молдово-українського кордону. Відомо, що цю ділянку «опікують» придністровські прикордонні митні служби. Кишинів хотів би поставити тут своїх людей (на українській території) і закрити таким чином по периметру держкордон країни. Ніколай Дудеу сказав, що домовленості про це між президентами двох країн є, але їх блокують рядові чиновники. Очевидно, що про все це молдавський прем’єр Василь Тарлєв говоритиме з українським колегою.
 
Кишинів.