70-річчя Дніпрогесу стало нагодою для нової зустрічі Володимира Путіна й Леоніда Кучми.
На урочистих зборах, присвячених ювілею первістка радянської енергетики, наш Президент запропонував наступний рік оголосити роком Росії в Україні. У відповідь В. Путін запевнив у прагненні Москви до поглиблення співпраці з Києвом. На думку російського лідера, свідчення цього — бажання створити міжнародний україно-російський газотранспортний консорціум, до якого, вважає В. Путін, можуть увійти Німеччина, Франція та Італія.
Позиція Москви доволі жорстка: або Україна й Росія підписують угоду, або «ми шукатимемо інші шляхи... Хоч робити це без урахування національних інтересів України абсолютно недоцільно». І при цьому російський лідер переконував, що оборудка з газотранспортним консорціумом економічно вигідна для всіх її учасників: «Прагматично необхідно поглянути, в чому тут економічний інтерес. А то поки що робота з документами просувається непросто. Хоч процес і розвиваєтьcя позитивно...»
Оптимістичніше був налаштований Л. Кучма, який однозначно заявив, що створення міжнародного газотранспортного консорціуму вигідне не лише Україні та Росії, а й усьому європейському співтовариству. Ще в Запоріжжі український лідер був упевнений, що угоду про створення такого консорціуму з Росією буде підписано вже в Кишиневі.
На прес-конференції обидва президенти настійливо радили журналістам не акцентувати увагу на російсько-українській війні митних зборів та економічних санкцій, бо такої, мовляв, немає, а є «просто зіткнення економічних інтересів».
— Ми не тільки вчимося будувати цивілізовані стосунки між собою.., — підкреслив В. Путін.
— Я б не назвав ці стосунки ... війною, — додав Л. Кучма. — Це — конфлікти природні... От коли сюди підмішується не зовсім чиста політика, потрібно замислитися. Якщо ж виникає між нами якась проблема, її потрібно розглядати й вирішувати спільно. В мене побажання, щоб на зовнішніх ринках (і не тільки зовнішніх) ми не підставляли ніжки один одному, а завжди подавали надійну руку. Я подаю свою руку...
У Кишинів на саміт глав держав СНД Л. Кучма відлетів на літаку В. Путіна.
 
Запоріжжя.