Росія та Україна підписали договір про створення міжнародного газового консорціуму. «Газпром» і «Нафтогаз» у присутності президентів РФ та України підписали цей документ у Кишиневі, де відбувся черговий саміт країн Співдружності. Крім того, прем’єр-міністри Росії та України в присутності президентів двох країн підписали угоду про стратегічне співробітництво в енергетичній сфері.
Підписання договору про газовий консорціум не єдина цікавинка нинішнього саміту СНД. У центрі уваги — російсько-грузинські та російсько-білоруські відносини, а також ювілей президента РФ Володимира Путіна. Проте й це ще не все.
Глави держав СНД вирішили підготувати й провести в майбутньому окрему зустріч з питань взаємодії в економічній сфері. Про це заявив голова Ради глав держав СНД Володимир Путін, відкриваючи саміт. За його словами, ініціатива проведення такої економічної зустрічі належить Україні. Під час засідання глав держав у вузькому складі Леонід Кучма висловив цілу низку пропозицій з розвитку взаємодії в економічній сфері.
До порядку денного нинішнього саміту увійшло чимало питань, які вже багато разів обговорювали президенти. Але, як то кажуть, якщо правильно поставити питання, то воно може довго стояти. Це і заходи з удосконалення діяльності СНД, і зміцнення безпеки, і позаконкурсна тема співпраці в паливно-енергетичному комплексі з наочним прикладом підписання договору про консорціум. Із свіжих тем — підготовка до святкування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Хазяїн нинішнього саміту президент Молдови Володимир Воронін у вступному слові привітав Володимира Путіна з 50-річним ювілеєм: «Вирішивши святкувати день народження на молдавській землі, президент Росії зробив молдавському народові рідкісний подарунок». Щоб не залишатися в боргу, Воронін подарував Путіну... крокодила, пояснивши, що «крокодил — єдина тварина, яка не здає назад».
А ось про день народження президента Таджикистану Емомалі Рахмонова, котрий відсвяткував своє 50-річчя 5 жовтня, всі якось забули. А втім, два крокодили на одну СНД — занадто.