Якщо раніше це робив Багдад, то тепер на шляху міжнародних експертів став Вашингтон.
Держсекретар США Колін Пауелл відкинув можливість повернення до Іраку інспекторів ООН з озброєнь до прийняття нової жорсткої резолюції Ради Безпеки. За кілька годин до цього у Відні іракська делегація і представники інспекції ООН з озброєнь дійшли згоди про прибуття перших інспекторів до Багдада протягом двох тижнів. Новина, що прийшла із столиці Австрії, була зустрінута Америкою в штики. Причина — нібито досягнуті між ООН та Іраком домовленості на базі попередніх резолюцій РБ ООН недостатні, й інспектори потребують сильнішого мандата.
При цьому Штати, не соромлячись, відкрито нагадують про можливість убивства президента Іраку Саддама Хусейна його співвітчизниками. За словами речника Білого дому Арі Флейшера, «слід вітати будь-яку зміну режиму» в Іраку, хоч би «в якій формі це сталося». Відповідаючи на брифінгу на прохання прокоментувати оцінки вартості можливої війни в Іраку у 9 млрд. доларів на місяць, він сказав: «Ціна квитка в один кінець набагато менша, а ціна кулі, яку могли б використати самі іракці, ще менша. Є багато варіантів, котрі, як сподівається президент, іракський народ може використати, щоб позбутися цієї загрози».
Нагадаю, що вже чимало планів повалення Хусейна з тріском провалилися, а тому літаки США продовжують перманентно завдавати нових ударів по території Іраку «у відповідь на ворожі дії» і, не приховуючи своїх намірів, активно готуються до вторгнення в цю країну. Згідно зі сценарієм, у Перську затоку плановано відправити близько 400 тис. військовослужбовців, 2500 бойових літаків і 60 кораблів.