Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) зацікавлена у розширенні тогово-економічного співробітництва з Україною. Таким був лейтмотив прес-конференції за підсумками першого засідання Спільного комітету Україна—ЄАВТ, що відбулося в Києві.

Утім, відповідаючи на запитання, коли Київ зможе укласти з ЄАВТ угоду про вільну торгівлю, керівник департаменту відносин ЄАВТ з третіми країнами Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії Жан-Франсуа Ріккардо лише закликав наповнити реальним змістом Декларацію про співробітництво між Україною та ЄАВТ й продовжити економічні реформи. Він, а також інші члени делегації наголосили, що з особливою цікавістю спостерігають за процесом вступу України до СОТ, а також за розвитком відносин між Україною та ЄС. Вочевидь, наші успіхи в цьому поки що не надихають на більш конкретні заяви.

Цікаво, що першими країнами—партнерами ЄАВТ у Центральній і Східній Європі були Угорщина, Польща і колишня Чехословаччина. Декларації про співробітництво з ними було підписано 1990 року, а вже через кілька місяців ЄАВТ розпочала з цими країнами переговори щодо угод про вільну торгівлю. Співробітництво з Україною просувається набагато повільнішими темпами: з часу підписання з Україною Декларації про співробітництво до проведення першого засідання Cпільного комітету Україна—ЄАВТ минуло два роки.

За словами заступника держсекретаря Мінекономіки та євроінтеграції України Володимира Безрученка, поки що в торгівлі з країнами ЄАВТ ми маємо від’ємне сальдо. На жаль, конкретних цифр на доказ цього на прес-конференції заступник держсекретаря Мінекономіки та євроінтеграції не навів, а з визначенням загальної частки українського експорту до країн ЄАВТ, вочевидь, мав труднощі.