Повірений у справах США в Україні Мері Йованович заявила, що, крім «плівок Мельниченка», Сполучені Штати мають додаткові дані, які можуть свідчити про поставки Україною зброї до Іраку. Їх уважно вивчають. У зв’язку з обвинуваченнями на адресу України в порушеннях санкцій проти Іраку Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко перервав свій візит до Домініканської Республіки і терміново вирушив до Нью-Йорка. 

Ситуацію, що склалася, він планує обговорити з Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном. Про це повідомила в середу прес-служба МЗС. Заплановано також його зустрічі з головою комітету ООН із санкцій проти Іраку та представниками при ООН країн—членів Ради Безпеки. При цьому, зазначають у МЗС, «Вашингтон не певен у кінцевій поставці Україною систем пасивного радіолокаційного спостереження «Кольчуга» до Іраку і базується лише на припущенні стосовно деяких ознак того, що це могло статися». Для України санкції США, що полягають у частковому призупиненні допомоги, «мають символічне, але досить негативне значення», наголошено в розповсюдженій заяві прес-служби українського зовнішньополітичного відомства.

Цей документ є реакцією на офіційну заяву Державного департаменту США про те, що американський уряд визнав автентичними записи екс-майора української держохорони Миколи Мельниченка, де в одному з фрагментів чути, як Президент Л. Кучма схвалює таємний продаж Іракові радарного комплексу «Кольчуга».
У Києві Мері Йованович зазначила, що перегляд політики США стосовно України загалом та Президента Леоніда Кучми зокрема «є відбиттям занепокоєння США у зв’язку з тим, що глава країни — учасниці ООН може обійти санкції ООН». «Цей перегляд служитиме серйозним сигналом для інших країн», які наважаться здійснити кроки в обхід санкцій ООН, підкреслила вона.
Раніше адміністрація Джорджа Буша призупинила фінансову допомогу українському уряду на суму 54 млн. дол. на нинішній фінансовий рік, що закінчується 30 вересня. На запитання журналістів про те, чи не є нинішній скандал підтримкою Штатами акцій української опозиції, прес-секретар Держдепартаменту Річард Баучер відповів: «Ми підтримуємо ООН. Ми підтримуємо санкції, запроваджені ООН».
Як «ГУ» вже повідомляв, МЗС України та адміністрація Президента, заперечивши припущення про поставки зброї, запропонували створити міжнародну комісію експертів для перевірки даних про торгівлю з Іраком. Держдепартамент вважає це можливим, але додає: «Для продовження будь-яких нових контактів ми хочемо бути переконані в тому, що українська сторона готова до обговорення цієї проблеми в максимально відкритій манері».
Тим часом проблема українських РЛС «Кольчуга» викликала занепокоєння не тільки Вашингтона, а й Брюсселя. Генсек альянсу лорд Джордж Робертсон зажадав, аби Київ «дав відповіді на дуже серйозні запитання», що виникли у зв’язку з цим.
Можливо, відповіді на запитання Робертсона вже пролунали в останніх заявах українських політиків. Так, перший заступник глави адміністрації Президента України Валерій Хорошковський сказав, що заява Держдепартаменту США про те, що Україна продала Іраку радарний комплекс «Кольчуга», не відповідає дійсності, і «ми вважаємо, що виправдовуватися сьогодні немає потреби, бо первинні експертизи, які було проведено, свідчать, що Україна не продавала систему «Кольчуга» Іракові». Він також сказав, що це питання слухатимуть у парламенті та що Президент наполягає на відкритих слуханнях у цій справі.
Глава Служби безпеки України Володимир Радченко в інтерв’ю британській газеті «Файненшел таймс» підтвердив, що всі виготовлені з 1991 року «Кольчуги» перебувають на обліку і жодна з них не потрапила до Іраку.