Датський уряд передав до парламенту комплексний законопроект, ухвалення якого може призвести до виселення з країни тисяч афганців, які осіли на датській землі за роки правління талібів у Афганістані.

У чому його суть? Датська влада асигнує потрібні кошти для спорудження близько 100 поселень у Афганістані, а потім запропонує афганцям, котрі отримали свого часу посвідку на проживання в Данії, відбути додому. Цю пропозицію, як повідомляють телеграфні агенції із Копенгагена, підтримують не лише партії коаліційного кабінету міністрів Андерса Расмуссена, а й більшість депутатів парламенту. В Копенгагені кажуть, що їхня позиція збігається з позицією Єврокомісії, яка вважає, що в Афганістані мир уже настав, тому з Європи додому мають переселитися близько 100 тисяч афганців.

Чи треба казати, що ці плани спричинили велике занепокоєння у стані іммігрантів, адже багато хто з них ще досі боїться повертатися на батьківщину і не бажає залишати нові насиджені місця. Однак механізм конкретних дій, як бачимо, вже запущено. Такого масового виселення іммігрантів за нинішніх часів у Європі ще не бачили. Зрозуміло, проблема з числа надто складних, бо пов’язана з долями багатьох тисяч людей — дорослих, старих і дітей. Але тут варто особливо зауважити: все це стосується афганців, які прибули до країн Європи, зокрема в Данію, на законних підставах, тобто  отримали, як належить, посвідку на проживання.

А з нелегалами, котрі тисячами проникають до Європи таємними шляхами, влада Данії та інших західноєвропейських країн поводиться зовсім інакше: їх розміщують у таборах для біженців, провадять фільтрацію і більшість висилають без будь-яких обіцянок побудувати для них нові поселення.

Гельсінкі.