Офіційне підтвердження дістали мусовані кілька днів пресою чутки про те, що Сполучені Штати скорочують свою допомогу Україні.

Прес-служба Посольства США в Україні так прокоментувала «ГУ» відповідні заяви високопоставлених представників Білого дому: «Нещодавно уряд США завершив аналіз аудіозапису від липня 2000 року, наданого колишнім охоронцем Президента України Леоніда Кучми Миколою Мельниченком. В одному фрагменті цього запису чути, як Президент Кучма схвалює таємний продаж Іраку радарного комплексу «Кольчуга». Після проведеного аналізу ми вважаємо, що цей запис автентичний. Це визнання змушує нас вдатися до перегляду політики США щодо України, і зокрема ставлення до Президента Кучми. Отож Сполучені Штати вирішили призупинити на час цього перегляду виділення Україні коштів, які надавалися за Актом на підтримку свободи. Проте йдеться лише про кошти, котрі спрямовувалися центральному уряду України: на 2002 рік це 54 млн. доларів, приблизно 35 відсотків від усього обсягу фінансування, що здійснюється за Актом на підтримку свободи. Вищезгаданий перегляд американської політики не вплине на більшу частину допомоги, яка надається приватному сектору, неурядовим організаціям, органам місцевого самоврядування. Продовжуватимуть діяти програми підтримки малого бізнесу, підтримки впровадження власності на землю, програми обмінів. Також не постраждає підтримка співпраці між військовими відомствами України та США та підтримка заходів з нерозповсюдження ядерної зброї. Слід зазначити, що сьогодні ми, як ніколи, готові допомагати Україні здійснювати політичні й економічні реформи, які наблизили б цю державу до європейських стандартів. А поточний перегляд нашої політики відбиває наше серйозне занепокоєння, що поставки зброї до Іраку були схвалені Президентом Кучмою. Нинішнє рішення говорить також про нашу рішучість перешкодити подальшим імовірним поставкам Україною чи будь-якою іншою країною, які суперечать резолюції ООН».

Учора Міністерство закордонних справ України висловило свою рішучу незгоду із звинуваченнями на адресу України у продажу озброєнь Іраку, які було висловлено офіційними американськими особами. МЗС оприлюднило спеціальну заяву. Як зазначено у документі, українська сторона вважає, що наведена Вашингтоном аргументація не витримує критики ані за критерієм запропонованих як докази даних, ані за поясненнями причин слушності нинішнього моменту для висування таких безпідставних звинувачень. Адже США не впевнені в кінцевій поставці Україною систем пасивного радіолокаційного спостереження «Кольчуга» до Іраку і базуються тільки на припущенні про деякі ознаки того, що це могло відбутися, йдеться у заяві. Для України, зазначено також у документі, часткове призупинення допомоги США має символічне, але цілком негативне значення. «Для нас принциповим є те, чи керується адміністрація США в політиці щодо України мотивами сприяння розбудові демократичної, ринкової, інтегрованої до Європи України, чи сьогоднішні кроки американської сторони продиктовані якимись іншими міркуваннями», — йдеться в документі.

Коли верстався номер. Глава адміністрації Президента Віктор Медведчук вважає, що звинувачення США на адресу України в торгівлі зброєю з Іраком напряму пов`язані з політичними акціями, які відбуваються в нашій державі. Про це, як повідомили інформагентства, він заявив учора журналістам. Віктор Медведчук висловив також думку, що можливі санкції проти України з боку США безпідставні, бо Вашингтон не має доказів причетності України до незаконної торгівлі зброєю.