Минув рік після вчинення 11 вересня 2001 року варварських терористичних нападів на об’єкти у Сполучених Штатах Америки, жертвами яких стали тисячі безневинних людей, у тому числі і громадяни України. Цього дня комітет складає шану пам’яті загиблих, висловлює співчуття їхнім родинам і почуття симпатії американському народові.
Хоча ці акти міжнародного тероризму були спрямовані проти однієї країни та її громадян, вони продемонстрували всьому людству реальну загрозу міжнародному миру і безпеці. Світ здригнувся від неймовірної жорстокості терористів. Постала потреба об’єднати зусилля країн для протистояння світовому злу. Україна відразу зайняла чітку позицію, ставши активним учасником антитерористичної коаліції, надавши свій повітряний простір та військово-транспортну авіацію для проведення антитерористичної операції.
Осмислюючи сьогодні ці трагічні події, ми усвідомлюємо, що світ і досі у небезпеці. Від повторення терористичних нападів не застрахована, на жаль, жодна людина, жодна країна світу. Тероризм став загрозою для всього людства, тож і долати її доведеться разом.
Комітет рішуче засуджує міжнародний тероризм в усіх його проявах і виступає за покарання виконавців, організаторів та пособників терористичних акцій, за об’єднання зусиль міжнародної спільноти під егідою ООН у протидії цьому злочинові.
Однак для його подолання недостатньо лише знищити осередки тероризму, складнішим та не менш важливим завданням є усунення причин, які сприяють виникненню його варварських проявів.
Комітет закликає парламенти всіх країн світу спільними зусиллями у рамках міжнародного права сприяти виробленню дійових міжнародних механізмів, які запобігали б вчиненню терористичних актів. Завдяки цьому світ повинен стати справедливішим та гуманнішим, а це — запорука безпечного існування всього людства сьогодні і в майбутньому.
Прийнята на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції 11 вересня 2002 року.