Не встигли територіальні громади сповна відчути смак «пряника» у вигляді прийнятого парламентом і підписаного Президентом Бюджетного кодексу, як над ними знову нависла загроза мінфінівського «батога». Головне фінансове відомство країни знову повернулося до якоїсь ним же вигаданої методології, що геть перекреслює можливості надалі реалізувати намічені програми життєзабезпечення міста.
На пропозицію одеського міського голови Руслана Боделана сесія прийняла звернення до Верховної Ради України, в якому виклала свої тривоги. В документі, зокрема, сказано: «Обсяг делегованих доходів бюджету, передбачених по місту Одесі на 2003 рік, є нереальним. У своєму зверненні до парламенту депутати резонно вимагають: або центр забезпечує місту можливість виконувати повноваження, або хай бере відповідальність за їх невиконання на себе.
— Водночас за обсягами коштів, що їх збираємо в регіоні, ми на п’ятому місці в країні, — констатує голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, — а за витратами на душу населення, за такого підходу з боку Мінфіну, — десь після 20-го. Наша область, будучи солідним донором, почувається фінансово забезпеченою гірше, ніж дотаційні регіони. Хіба це справедливо? Й де тут стимул до розвитку, пошуку й приведення до дії резервів, до конкурентоспроможності?