Рекорд працевлаштованості

Від початку року в області створено майже 18 тисяч нових робочих місць. Отже, рівень безробіття знижено до 1,66 відсотка. Цей показник — найнижчий серед областей України. Такого результату досягнуто завдяки послідовному виконанню регіональної угоди між облдержадміністрацією, обласною організацією роботодавців та Федерацією профспілок Одещини. Позитивно позначаються на зайнятості людей, зокрема, нарощування обсягів промислового виробництва через впровадження системи регіональних замовлень, подальший розвиток малого підприємництва.
Тепло з... контейнера
В об’єднанні «Одесаагрогаз», очолюваному депутатом облради Анатолієм Радчуком, розробили і впровадили у виробництво високоефективні, надійні й економні газові опалювальні модулі контейнерного типу.
Вони працюють на природному газі малого тиску, обігріваючи приміщення площею від 1000 до 6000 квадратних метрів. Коефіцієнт корисної дії котлів обігріву становить понад 90 відсотків, адже модулі розташовують у безпосередній близькості від приміщень. Перші модулі запрацювали в Радісненській середній школі, в Одеському інтернаті для дітей-інвалідів, на призовному пункті облвійськкомату, готується до пуску таке обладнання в Олександрівській психіатричній лікарні № 2. Новинкою зацікавилися театри, санаторії й будинки відпочинку Одеси, низка організацій та установ області. Воно й зрозуміло: модуль окупає себе вже за один опалювальний сезон, а тепло коштує дешевше.
Телефони ветеранам
Міський голова Руслан Боделан підписав розпорядження про створення координаційної ради, яка має у стислі терміни остаточно розв’язати проблему телефонізації квартир ветеранів війни. На ці цілі з міського бюджету передбачено виділити 100 тисяч гривень. Насамперед телефони встановлять у житлах ветеранів, які звільняли Одесу від німецько-фашистських загарбників.
Виноградні «жнива»
На 40 відсотків більше, ніж торік, прогнозують зібрати нині ягід столових сортів виноградарі Причорномор’я, які вже розпочали на плантаціях свої «жнива». Загалом збір має становити близько 200 тисяч тонн, а врожайність — за 50 центнерів з гектара. Перші тисячі тонн сонячних ягід вже відправлено до Одеси, Києва, інших міст.
Куди податися після... в’язниці?
Нині той, хто звільняється з ув’язнення, знає: в Одесі є служба, яка допоможе «вписатися» в нормальне життя.
Спеціальна служба соціального супроводу осіб, в яких закінчується термін відбування покарання, розпочинає свою роботу часто ще в колоніях, а потім допомагає людині пройти реабілітаційний курс, працевлаштуватися, знайти житло тощо. Є випадки, коли звільнені із в’язниць, потрапивши у безвихідь (без роботи, на яку ніде не беруть, без житла, яке втратили, без коштів на існування) готові були вже накласти на себе руки, але досвідчені психологи і юристи цієї служби вчасно прийшли на допомогу.
Добірку підготував Георгій ВОРОТНЮК.