Днями парламентська Християнсько-демократична народна партія (ХДНП) провела на центральній площі Кишинева зустріч з виборцями. Окрім уже традиційних гасел «Геть комуністів!» тощо, уперше було висунуто вимогу до влади про вихід Молдови із СНД та її інтеграцію в Європейський союз і НАТО. Маніфестанти, яких зібралося майже 6 тисяч осіб, вийшли на вулиці з прапорами Євросоюзу і Північноатлантичного альянсу.

За словами лідера ХДНП, депутата парламенту Юрія Рошки, Росія має виконати зобов’язання, взяті на Стамбульському саміті ОБСЄ, і до 1 січня наступного року вивести свої війська та вивезти озброєння з території Придністров’я, демілітаризувавши у такий спосіб лівобережжя. На переконання депутата, в зону колишніх бойових дій на Дністрі треба ввести міжнародний миротворчий контингент. Сьогодні там присутні російські миротворці та військові спостерігачі від України. Далі, дотримуючися логіки християнських демократів, можна буде провести референдум у всіх населених пунктах правого та лівого берегів Дністра з питання федералізації Молдови. ХДНП виступає проти такої, не бажаючи змінювати Конституцію країни. А в ній записано, що Молдова — унітарна держава. Не сприймають ідею федералізації, запропоновану посередниками в процесі врегулювання придністровського конфлікту, й інші праві політичні партії.
Невідомо, як до федералізації ставиться керівництво Придністров’я. Лідер регіону Ігор Смирнов на недавній прес-конференції заявив: єдине, що вітає Тирасполь у пропозиції ОБСЄ, — це готовність офіційного Кишинева відмовитися від унітарної держави. А взагалі йдеться, сказав І. Смирнов, про «договірну федерацію» або «асоціацію держав».
Що це таке, кожний, вочевидь, воліє розуміти у міру своїх бажань і політичних устремлінь. Розпочаті п’ятисторонні переговори (посередники — Росія, Україна, місія ОБСЄ, а також делегації від Кишинева і Тирасполя) поки що до головного питання — бути чи не бути федеративній Молдові — не підійшли. Можна припустити, що нерішучість або небажання придністровців прямо сказати «так» чи «ні» у цілому розумній і компромісній ідеї посередників перебуватиме в прямій залежності від антифедералістської кампанії, яку розгорнули в Кишиневі праві партії.
Черговий збір лідери ХДНП протрубили своїм виборцям і симпатикам на 6 жовтня. Дату обрано не випадково: цього дня в Кишиневі намічено відкриття саміту глав держав СНД. Заявку на проведення заходів до мерії Кишинева партія подала. Питання — в тім, чи санкціонує їх державна влада.
 
Кишинів.