Нещодавно в Литві відбувся ІV Телевізійний фестиваль української пісні «Кришталеве яблуко», присвячений 11-й річниці незалежності України. В ньому взяли участь хори, колективи й солісти з Вільнюса і Вільнюського повіту, Каунаса і Каунаського повіту, Вісагінаса і Паневежиса.
До журі входили радник Посольства України в Литві Олександр Кушнір, професор кафедри вокалу литовської Музичної академії Юрате Грицкене, звукорежисер Литовського національного телебачення Рамоюс Скірсгілас та президент фестивалю «Кришталеве яблуко», автор телевізійної програми українською мовою «Трембіта», голова Громади українців Литви Віктор Чернишук. Їм було нелегко визначити переможців. Адже аж понад 60 виконавців виборювали право отримати незвичайні призи — кришталеві яблука.
Але кращих із кращих було все-таки визначено. Третє місце посіли чоловіче тріо з Вільнюської громади українців та соліст із Каунаса Валентин Пименов. На другому — жіночий ансамбль «Калина» (Вісагінас), солісти Ірина Високович (Вільнюс), Вадим Хоменко (Вісагінас) та Лариса Якубайтене (Каунас). Ну а переможцями фестивалю стали естрадний квартет «Берегиня» (Вільнюс), жіночий дует Лариса Якубайтене і Марія Балчугова (Каунаське товариство українців) та соліст Максим Погребняк (Товариство українців Вісагінаса). Їх нагороджено призами Посольства України, творчої групи телепрограми «Трембіта» Литовського телебачення і Департаменту нацменшин при уряді Литви.
Українським громадам за кордоном дуже важко боротися з асиміляцією. Тому такі фестивалі є гарним засобом збереження української культури та мови.
Прес-служба Української всесвітньої координаційної ради.