Президент Леонід Кучма сподівається, що позитивні зміни у відносинах між Україною та Європейським союзом стануться вже в недалекому майбутньому. Такий оптимізм з’явився у глави нашої держави після зустрічі з президентом Єврокомісії Романо Проді. Вона відбулася під час перебування обох високопосадовців на Всесвітньому саміті ООН зі сталого розвитку в Йоганнесбурзі. Леонід Кучма сказав, що «він почув багато того, що хотів би почути, що є чітка позиція Єврокомісії щодо майбутнього України». За повідомленнями інформагентств, Романо Проді пообіцяв якнайшвидший розгляд питання надання Україні статусу держави з ринковою економікою.
Під час зустрічі Леоніда Кучми зі своїм бразильським колегою Фернандо Енріке Кардозою було ухвалено рішення про створення спільного консорціуму з виробництва у Бразилії газових турбін за українською технологією. Сторони обговорили коло учасників, що створюватимуть консорціум, і приступили до обговорення умов і розробки плану дій.
Прем`єр-міністру Португальської Республіки Жозе Дурау Баррозо Президент України подякував за цивілізоване розв`язання в їх країні питань працевлаштування українців. При цьому наш Президент зауважив, що співвітчизники, які проживають і працюють у Португалії, повинні мати правовий захист. Жозе Дурау Баррозо відзначив, що Португалія позитивно ставиться до міграційних проблем України, оскільки сама стикається з подібним.
А от що стосується відносин України та Венесуели, то тут необхідно тільки розпочинати політичний та економічний діалог. На цьому наголосив Леонід Кучма в бесіді з главою цієї держави Уго Чавесом. Український і венесуельський президенти зустрілися вперше.
Леонід Кучма провів у Йоганнесбурзі ще низку переговорів. Зокрема, з главою Румунії Іоном Ілієску, який має незабаром прибути в Україну.