Улітку вся Північна Корея, точніше, увесь іноземний дипкорпус і численні представники міжнародних організацій у цій країні із завмиранням серця чекали звістки про початок функціонування в КНДР власного стільникового зв’язку. Багато іноземних представників навіть подали офіційні запити про вартість послуг та бронювання одного чи кількох номерів, оскільки в усіх «стільникових» чутках незмінно фігурувала інформація про те, що кількість мобільних номерів буде дуже обмежена.

На жаль, як повідомляє ІТАР-ТАКС, Північна Корея поки що, як і раніше, залишається однією з небагатьох країн світу, де стільниковий зв’язок загалом відсутній. Тим часом деякі зміни все-таки відбулися. Цієї весни в іноземців, які приїздять до Кореї, стільникові телефони перестали вилучати на митниці. Неясно, втім, навіщо це робили раніше, адже ними в Пхеньяні можна хіба що горіхи колоти.

Відомо, що створенням «пхеньянського стільникового» займається південнокорейська компанія і зв’язок вестиметься у стандарті джи-сі-ем-ей, прийнятому в Південній Кореї.

Спочатку в Пхеньяні встановлять 4 ретранслятори. В перспективі зв’язок має запрацювати в радіусі 50 кілометрів від столиці, а також у портових містах Нампхо і Вонсані. Дата початку роботи стільникової мережі змістилася на вересень.

Яким буде пхеньянський стільниковий зв’язок, сказати важко. Адже і звичайний телефонний тут аж ніяк не універсальний. У столиці є принаймні 3 телефонні системи, що не перетинаються одна з одною. Так, семизначними телефонними номерами, які починаються на 381, обладнано всі закордонні посольства та пункти міжнародного зв’язку. З такого номера можна зателефонувати за кордон або до зарубіжної установи, але не можна з’єднатися з жодним телефонним номером, який починається на будь-які інші цифри.

Номерами другої телефонної мережі, що починаються на 382, 481 та на декілька інших поєднань цифр, обладнано крім закордонних представництв значну кількість корейських установ. І, нарешті, є ще третя телефонна мережа, на яку не можна зателефонувати з жодного із вищезазначених номерів. Вона використовується тільки для зв’язку корейців між собою.