25 серпня 1227 року помер Чингісхан (Темучин), який свого часу перетворив багато українських міст і сіл на попіл. Утім, на батьківщині його досі шанують як засновника Монгольської імперії і вимагають, щоб так само до Темучина ставилися й іноземці.

Фінансована США експедиція з пошуку поховання легендарного завойовника припинила роботу після звертання колишнього прем’єр-міністра Монголії Дашийна Бямбасурена до президента країни Нацагійну Багабанді. Як повідомляє НТБ, цей відомий монгольський політик звинуватив експедицію в тому, що вона роз’їжджає автомобілями по священній землі і зводить споруди поруч з історичною стіною. За словами Бямбасурена, експедиція оскверняє останки мертвих.
Чингісхан захопив велику частину Азії. У Монголії його вважають героєм. Він зображений на монгольських монетах, а його портрет висить у холі будинку МЗС.
У листі Бямбасурен висловлює розчарування, що трирічна історико-географічна експедиція має пов’язані з розкопками комерційні інтереси, й просить провести розслідування та вигнати її з країни.
Під час цієї експедиції, очолюваній професором Чиказького університету і фінансованій приватними інвесторами, було оголошено про те, що місце ймовірного поховання Чингісхана знайдено.
Воно (під назвою Oglogchііn Kherem) розташоване за 200 миль на північний схід від Улан-Батора у провінції Хентій (це — батьківщина легендарного завойовника).
«Ми сподіваємося повернутися сюди наступного року, але поки що майбутнє експедиції туманне», — заявив її керівник, історик Джон Вудс.
Організатор експедиції Моурі Кравіц ось уже протягом 40 років намагається знайти могилу Чингісхана, й для цього знайшов інвесторів, що виділили 1,2 млн. доларів.
Монгольський уряд, який надав дозвіл на проведення розкопок, ніяк не відреагував на лист Д. Бямбасурена.
Утім, монгольська влада захотіла все-таки з’ясувати, про які комерційні інтереси йдеться. І М. Кравіц повідомив, що про хід експедиції знімається документальний фільм. За його словами, передбачається також зняти художню стрічку про життя Чингісхана. За словами керівника експедиції, інвестори не розраховують отримати якийсь прибуток від самого місця поховання, а сподіваються заробити на демонстрації фільмів.