Нещодавно банк «Аркада» розпочав реалізацію нової програми кредитування житлового будівництва. Тепер кожен громадянин України може отримати довгострокові позики для придбання нової квартири, сплачуючи за користування ними від 2 до 4% річних! Так, це не жарт, а реальність. «Аркада» і так надає сьогодні кредити під найнижчі на ринку відсотки — 10,5. І от — нова послуга. Розповідає провідний менеджер відділу із залучення коштів населення банку «Аркада» Олена МОРОЗ.

Cуть нової програми полягає в тому, що клієнт відкриває депозитний рахунок і впродовж трьох років накопичує на ньому певну суму. Як правило, вона становить 30% вартості квартири, що її людина хоче придбати. Сплативши протягом трьох років 30% вартості майбутньої квартири, клієнт отримує пільговий кредит під 2 або 4% річних на решту вартості квартири (рівень відсотків залежить від того, який вид вкладу обирає клієнт).

Є й істотна деталь: кредит можна отримати і на придбання квартири у «Київміськбуді» (тобто на первинному ринку житла), і для купівлі будь-якої іншої квартири (тобто на вторинному ринку житла). Отже, клієнтові надається максимально широкий вибір житла.

Якими можуть бути схеми отримання кредиту?

Перша — це внесок із обов’язковим поповненням. Його умови: за три роки клієнт має накопичити на відкритому в банку рахунку суму, адекватну 30% вартості квартири, яку має намір придбати. Після цього він отримує кредит під 2% річних. У цьому разі на вклад додатково нараховується 1,5% річних, а всі розрахунки за вкладами ведуться у спеціально-розрахункових одиницях — Одінах (за курсом на день внеску; приміром, сьогодні цей курс становить 1672 грн. 3 коп. за 100 Одінів). У банку підкреслюють, що це захищає кошти вкладників від інфляції гривні та цінових коливань вартості квартири.

Друга схема — внески без обов’язкового поповнення. Якщо клієнт обирає цю схему і робить перший внесок, який становить менше 30% вартості обраної квартири, далі можна поповнювати свій вклад будь-якими сумами у зручний час. Але у цьому разі річний відсоток на такий депозит нараховується в розмірі 1, а не 1,5%, як це відбувається за першою схемою. Крім того, за кредит клієнт сплачуватиме 4% річних, а не 2, як це було за першою схемою.

Яку схему доцільніше обрати? Якщо клієнт упевнений, що він кожного місяця зможе вносити певну суму, звичайно, зручніше зробити внесок з обов’язковим поповненням. Кредит в результаті обійдеться йому набагато дешевше.

Але в будь-якому разі ця програма вигідна для клієнта, оскільки сьогодні банки дають кредити під 20—30% річних.

Програма дає можливість узяти участь у ній практично кожному, адже прописка для цього не потрібна — достатньо бути громадянином України, однак вік не повинен перевищувати 50 років.

У банку впевнені у перспективності нової послуги. По-перше, програма розрахована переважно на молодих людей, які сьогодні не мають достатньої суми, щоб зробити перший внесок. По-друге, «Київміськбуд» та «Аркада» пропонують сьогодні найбільший на столичному ринку нерухомості вибір первинного житла і за плануванням, і за місцем розташування.

УНІАН.