Уперше в історії Мексики федеральний уряд оприлюднив власні офіційні оцінки бідності та злиднів. Як заявили міністри соціального розвитку, охорони здоров’я та освіти республіки, кількість бідних у Мексиці становить 53,7 відсотка населення, або 53, 7 млн. осіб, з яких 24,2 відсотка, або 24,2 млн. осіб, живуть у злиднях.

Раніше у визначенні бідності уряд використовував здебільшого оцінки великих міжнародних організацій. Власне дослідження показало: неімущих у країні значно більше.

Міністри соціальної сфери підкреслили, що віднині уряд розмежовуватиме так звану «продовольчу бідність» (точніше, злидні), коли людині бракує коштів на елементарні харчові продукти, а також «бідність можливостей», коли не вистачає на харчування, освіту та охорону здоров’я (межа між злиднями і бідністю), і, нарешті, «майнову бідність», коли бракує на освіту, охорону здоров’я, одяг і взуття, житло і транспорт.

До категорії продовольчої бідності потрапили громадяни, щоденний дохід яких нижче 1,5 долара в сільській місцевості та 2 доларів — у містах. До майново бідних віднесли тих, чий дохід нижче 2,8 долара на день у селах і 4,2 — у містах.

Прикметно, що спочатку планували провести презентацію урядових даних про бідність як гучний політичний захід з участю президента Вісенте Фокса. Але коли стало відомо про неприємне відкриття (з’ясувалося, що бідних і злиденних у країні не 40 млн., як досі запевняли президент і міністри його кабінету, а на 13,7 млн. більше), її вирішили провести без помпи. Присутність вищих посадових осіб обмежили трьома міністрами соціальної сфери. Їм, мовляв, і працювати з «новими» цифрами.

А щодо глави держави, то його непокоять не тільки потреби «маленького мексиканця», а й пильність опозиції, яка неодмінно використає новий «арифметичний» козир у своїх виступах. Мовляв, це під керівництвом адміністрації Фокса в країні зросла бідність. Щоб уникнути пересудів, і міністри соціальної сфери, і автори дослідження кілька разів наголосили, що за його основу було взято дані 2000 року і ці «13,7 млн. бідних і злиденних на совісті попередньої адміністрації президента Ернесто Седільйо».