Нині немає сумнівів у тому, що підпал вчинила чиясь рука: знайдено обприскувач, за допомогою якого зловмисник (чи зловмисники) полили бензином дах і стіни комишового будиночка, в якому мешкав разом із сім’єю інспектор Дунайського біосферного заповідника, що в Кілійському районі, Юрій Омельчук.
— Якби я не звик спати упівока, — каже він, — то не впевнений, що врятувалися б...
Вмить прокинувшись, Юрій Федорович разом з дружиною вивели з палаючої оселі дітей, винесли телевізор і швейну машину, на все інше впав палаючий дах. Пожежникам, що приїхали із значним запізненням, на попелиці вже не було що робити.
Браконьєри (а в тому, що це вони, в заповіднику ніхто не має сумніву) вирішили, певно, вчинити жорстокий самосуд, аби помститися за непримиренність Омельчука до губителів природи. Юрій Федорович, кращий інспектор заповідника, давно вже для них мов кістка у горлі. Ось і нещодавно здійснив кілька «гучних» затримок риболовів, які ловили здобич, застосовуючи електрострум.
Поки що інспектор та його сім’я оселилися в наметах — іншого житла в заповіднику немає. Колеги зібрали невелику суму грошей, аби Юрій Федорович міг хоча б закласти фундамент під новий будинок.
За фактом підпалу правоохоронні органи розпочали слідство. Чи ж знайдуть тих, хто мав би відповісти за замах на вбивство та відшкодувати збитки, завдані сім’ї Омельчуків?