П’ятого серпня о 5.50 у Львівській міській лікарні швидкої допомоги померла ще одна жертва cкнилівської катастрофи.

Позавчора на дев’ятий день після «чорної суботи» у львівських храмах, яких у древньому місті налічується кілька десятків, відбулися богослужіння за загиблих і постраждалих у цій трагедії. До величних соборів у центрі Львова і до маленьких церковиць на його околицях весь день ішли люди, щоб віддати останню шану загиблим і помолитися за здоров’я тих потерпілих, хто ще перебував у лікарнях. Четвертого серпня панахиди відбулися і у всіх греко-католицьких храмах області.

На жаль, щирі молитви львів’ян не стали перешкодою трагічному збільшенню списку жертв скнилівської катастрофи. Вранці п’ятого серпня у міській лікарні швидкої допомоги помер Мирон Цьоновський, якому було 52 роки. Він став другим із чотирьох потерпілих, життя яких підтримувалося з допомогою апарату керованого дихання. Минулої п’ятниці, як ми вже повідомляли, у тій самій лікарні розпрощалася з життям 59-річна жінка. Отже, на вчорашній день жертв львівської катастрофи стало уже 85. У міських лікарнях все ще перебуває більш як 60 потерпілих, серед яких є хворі у тяжкому стані і кілька — у критичному.

Не можу вказати конкретніші цифри, бо, починаючи з цього понеділка, ситуація з наданням журналістам інформації про наслідки трагедії змінилась. Після нещодавнього виступу по телебаченню начальника управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації В. Кімаковича, в якому він звернув увагу на плутанину в засобах масової інформації статистичних даних про постраждалих у катастрофі, уточнити щось із цього приводу стало надзвичайно важко. З міської лікарні швидкої допомоги журналіста тепер спрямовують в обласне управління охорони здоров’я, а звідти чомусь в управління з надзвичайних ситуацій. Звісно, працівники ЗМІ повинні бути об’єктивними, тим паче висвітлюючи такі трагічні події. Та в кого їм брати достовірну інформацію, як не в офіційних осіб, котрі, до речі, зобов’язані надавати її у мас-медіа згідно з чинним законодавством? Адже громадяни назагал дізнаються про новини саме з них, а не безпосередньо з лікарень чи управлінь.

У вихідні продовжували надходити кошти на благочинні рахунки, відкриті у Львові для надання допомоги сім’ям жертв та постраждалим від катастрофи. На ранок п’ятого серпня таких коштів зібрано вже понад п’ять мільйонів гривень. До них долучаться і пожертви, внесені парафіянами під час недільних богослужінь у львівських греко-католицьких храмах. Як сказав, виступаючи на місцевому телебаченні, кардинал Любомир Гузар, церква робить усе для того, щоб підтримати потерпілих у день «чорної суботи» не тільки духовно, а й матеріально.

Багато людей, котрі довідались про це лихо із запізненням, нині шукають можливості якось допомогти львів’янам. У цьому я переконався і в курортному Трускавці, куди їздив на минулі вихідні. Мої знайомі з Києва, які кілька днів не мали доступу до ЗМІ, запитували, як і куди передати пожертвування. Біду постраждалих під час авіашоу у Скнилові вони, батьки малих дітей, сприйняли як свою власну.

Під час детальнішого перегляду знятих 27 липня на Скнилівському летовищі відеокадрів з’явилися нібито дані, що незадовго до зіткнення Су-27 із землею під ним виник якийсь предмет. Державна комісія з розслідування причин аварії літака розгляне і цю версію.

Львів.