Уряд представив чергові ініціативи з децентралізації влади. «Нас усі дуже критикували за бюджетну децентралізацію, але результатом цього стало те, що загалом по країні доходи місцевих бюджетів збільшились на 35 відсотків. Тому якщо чотири місяці всі були проти, то тепер усі тихенько мовчать і рахують гроші, які надходять на бюджетні рахунки територіальних громад», — сказав під час учорашнього засідання Кабміну прем’єр Арсеній Яценюк і запропонував міністру юстиції Павлу Петренку презентувати законопроекти про децентралізацію реєстрації бізнесу та нерухомості.


«Суть пропонованих новацій полягає в тому, що всі послуги і сервіси, які раніше надавалися Міністерством юстиції, передаються до повноважень місцевих органів влади. А разом із цим й усі кошти, які отримувала держава від надання цих послуг», — сказав міністр і повідомив, що в такий спосіб місцеві бюджети додатково отримають майже 500 мільйонів гривень.


Під час засідання також було оголошено про початок роботи офісу бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шемети. «Я вже готовий працювати у вас помічником», — сказав, звертаючись до бізнес-омбудсмена, прем’єр, коментуючи внесені на розгляд уряду пропозиції щодо проведення позапланових перевірок суб’єктів містобудування. «Що ж хочуть перевіряти? Якісь складні об’єкти на зразок будівництва електростанцій? Читаю: реконструкція закладу громадського харчування, будівництво свиноферми. Це щоб хабарі брати», — резюмував прем’єр та, знявши це питання з розгляду, пообіцяв розібратися, як воно взагалі потрапило до порядку денного.


А. Яценюк категорично спростував чутки про те, що уряд скасовує пільговий проїзд для деяких категорій населення. «Заявляю на всю Україну: пенсіонери, інваліди та інші пільгові категорії громадян мають право на пільговий проїзд у транспорті», — сказав він. Стосовно міст, де є метрополітен, то місцеві ради мають ухвалити рішення про пільговий проїзд пенсіонерів у цьому виді транспорту, а держава виділить для цього необхідні субвенції.


Уряд пропонує парламенту ухвалити законопроект про допуск на територію України іноземних підрозділів, які здійснюватимуть операції з підтримки миру на підставі рішень ООН чи Європейського Союзу. Також Кабінет Міністрів припинив дію Угоди про військово-технічне співробітництво з Російською Федерацією.