Греція знову грає на нервах своїх кредиторів і всієї фінансової єврозони, заявляючи, що не зможе повернути МВФ 5 червня черговий транш боргу. Причина проста — у казні немає грошей.
Як повідомила грецька газета «Віма», міністерство фінансів почало у пожежному порядку переказувати до бюджету всі дрібні суми з так званих «сплячих» рахунків усіх державних установ, відкритих у приватних банках. Якщо на них не було ніякого руху коштів за останні п’ять років, то все до останнього євро надходить у розпорядження бюджету. А афінська газета «Етнос» повідомила про попередження високопоставленого американського представника, який заявив, що можливий провал на перемовинах між Грецією і її кредиторами завдасть фінансового нокауту не тільки грекам, а й спричинить низку непередбачуваних наслідків для європейської і світової економіки.
Утім, уряд Алексіса Ципраса переконує співвітчизників, що грамотне вирішення проблеми ось-ось буде знайдено. Брюссель не поділяє цього оптимізму й стверджує, що реального й такого, який влаштовував би кредиторів, плану реформ Греція дотепер не надала. В четвер члени Європейської робочої групи в режимі телеконференційного зв’язку обговорювали ситуацію із грецьким боргом, що склалася на кінець травня, але так і не вирішили — підписувати чи ні новий договір про видачу кредитів.
Членів Європейської робочої групи дуже непокоїть рішення Афін про те, що будь-яку угоду з кредиторами буде схвалено лише після того, як вони скасують свою вимогу про скорочення пенсій і зниження зарплат державним службовцям і робітникам держпідприємств. Таку обіцянку Ципрас давав народу перед виборами, тому поступатися своїм кредиторам у цьому пункті не має наміру. Інша річ — скорочення держапарату, перегляд убік зменшення соціальних витрат і непримиренна боротьба з корупцією. Це уряд гарантує своїм кредиторам у повному обсязі. Але половинчастість фінансових реформ у Греції не влаштовує кредиторів, і миритися з непродуманими й популістськими передвиборними обіцянками Ципраса вони не мають наміру. Що далі? Дефолт і обвал усієї європейської фінансової системи або сторони знайдуть компроміс, щоб до кінця травня підписати угоду про видачу Афінам нових кредитів, з яких країна й розплачуватиметься із МВФ та Європейським центральним банком.
Однак у четвер глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард в інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeіne Zeіtung заявила: «Вихід Греції з єврозони можливий, і навряд чи це стане кінцем для євро». Щоправда, вона зазначила, що подібний сценарій не стане «прогулянкою» для зони єдиної валюти. Вона спростувала оптимізм Афін стосовно того, що кредитори близькі до підписання угоди про нові кредити з урядом Алексіса Ципраса. «Переговірний процес між кредиторами й Грецією усе ще далекий від завершення», — категорично заявила Крістін Лагард. Але більшість грецьких аналітиків вважають, що договір про фінансову допомогу Греції все-таки буде підписано на початку червня, оскільки це рятувальний круг не тільки для Греції, а для й усієї фінансової єврозони.