Наступного тижня парламент розгляне законопроекти, необхідні для того, щоб країна рухалася вперед. Переконаний, що коаліція підтримає ці закони, оскільки вони є попередньою умовою для отримання наступного траншу Міжнародного валютного фонду в розмірі 1,7 млрд. дол. США. На цьому Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив під час учорашнього засідання уряду.

Серед цих законопроектів, зокрема, документи щодо підвищення незалежності Національного банку України, реформування енергетичного сектору та наведення порядку у фінансовій складовій НАК «Нафтогаз України». «Ми мали вже декілька дискусій із нашими партнерами по коаліції і переконані, що більшість підтримає не лише ці три законопроекти, а й увесь план реформ, який ми послідовно реалізуємо для того, щоб 2016 рік став роком економічного зростання», — наголосив А. Яценюк. Водночас він зауважив, що рада директорів МВФ засідатиме у липні, тому до цього часу всі попередні умови мають бути виконані.
Крім того, прем’єр зазначив, що нині перед урядом стоять і стратегічні, і тактичні завдання. Серед них — створення робочих місць, залучення інвестицій. «Незважаючи на всі складнощі, які є в Україні, — зауважив він, — ми живемо в тих реаліях, які маємо і змінити їх не можемо. Ми робимо усе, щоб російські війська прибралися з української території, але на контрольованій Україною території, а це понад 90 відсотків, ми повинні навести лад і порядок».
Для того, щоб залучити інвесторів, 13 липня в Сполучених Штатах Америки відбудеться перша велика інвестиційна конференція. Очікується, що участь у ній братиме майже 150 керівників найбільших американських компаній. З огляду на це, прем’єр звернувся до міністра економіки з тим, щоб той організував проведення інвестиційної конференції на належному рівні.
Участь у заході з української сторони братимуть також голова Фонду державного майна, який презентує план приватизації. «Вкотре наполягаю на тому, що має бути проведена прозора приватизація декількох об’єктів. Де, з одного боку, ми залучимо кошти іноземних інвесторів. А з другого — продемонструємо, що правила в країні змінилися. Приватизаційні конкурси робляться не під українських олігархів, а під іноземні компанії, які готові вкладати гроші, розвивати українську економіку, створювати робочі місця», — наголосив А. Яценюк.
Поїде також голова Державної фіскальної служби з презентацією реформування служби та загалом податкової системи. За словами прем’єра, під час конференції буде оприлюднено план податкових змін щодо енергетичного сектору країни. «Оскільки стратегічна мета держави — через 10 років позбутися енергетичної залежності. Ті складні реформи, у т. ч. й у тарифоутворенні, які ми проводимо сьогодні в країні, мають одну мету — бути абсолютно енергетично незалежною державою, мати власний газ, нафту, споживати якомога менше енергетичних ресурсів, запровадити енергоефективність», — сказав глава уряду.
Участь в інвестиційній конференції братимуть також голова НАК «Нафтогаз України» та міністр фінансів. До речі, прем’єр окремо відзначив роль пані Наталії Яресько, яку вона відіграє у переговорах. «Це, напевно, один із перших разів у моєму політичному житті, коли ти відчуваєш, що тобі прикривають спину. Професійно, підготовлено, відповідально. Хотів би, щоб кожен міністр так само переживав за долю країну і свій обсяг роботи, делегований нам народом України», — сказав він.
Крім того, А. Яценюк доручив «Нафтогазу», Міністерству оборони та МВС як можна швидше відновити газопостачання Маріуполя та прилеглих міст. Газопостачання припинилося через пошкодження бойовиками газопроводу «Краматорськ — Донецьк» біля селища Очеретине. На думку прем’єра, російські терористи навмисне підірвали газопровід, щоб припинити газопостачання Маріуполя та зупинити заводи, які там працюють. Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв пообіцяв, що газопостачання буде відновлено протягом 48 годин.

Дослівно

Окремо Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк торкнувся теми безвізового режиму. Звертаючись до міністрів, він зауважив: «Є чіткий план заходів. Місія, яка перевірятиме його виконання у вересні, повинна отримати вичерпні відповіді на всі технічні питання, які лежать у сфері відповідальності Кабінету Міністрів. Якщо ж виникнуть політичні аспекти безвізового режиму, тоді відповідно вирішуватимемо їх у політичній площині».

 

 

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Руслан Корж, міністр фінансів України Наталія Яресько.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.