Перебіг економічних реформ, дерегуляції, приватизації, сучасні виклики та наступні кроки у сфері економічної політики було обговорено під час учорашнього розширеного засідання колегії Міністерства економічного розвитку і торгівлі за участю Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

 

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, характеризуючи економічну ситуацію в державі, серед позитивів відзначив стабілізацію в банківській сфері та зниження показників інфляції. За минулі три місяці інфляція фіксувалася на рівні 2 відсотків на місяць порівняно з 14 відсотками торік. «Є реальні підстави вважати, що найгірші економічні показники вже позаду», — заявив міністр.
Одна з основних реформ, над якою нині працює Мінекономіки, — дерегуляція, що має на меті прибрати надмірний контроль над бізнесом з боку держави. Серед прикладів дерегуляції А. Абромавичус назвав скасування вимоги обов’язкової сертифікації нових авто, які ввозяться в Україну з країн ЄС, спрощення процедури видачі сертифікатів в Одеському порту. Найближчим часом, повідомив міністр, планується врегулювати процедури сертифікації медичного устаткування, утилізації моторних масел тощо. А як механізм боротьби з корупцією в міністерстві розглядають варіант передачі управління митницею іноземній компанії.
На сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів планують прийняти рішення про продовження до кінця 2016 року мораторію на перевірки для бізнесу. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що звернеться з відповідною законодавчою ініціативою до парламенту. Водночас він закликав за півроку чітко прописати механізми проведення перевірок бізнесу. «Хто матиме розрахунково-касовий апарат — того не перевіряють. Хто не має — того перевіряють», — пояснив Яценюк.
Наступного тижня Мінекономрозвитку планує презентувати Стратегію економічного розвитку країни. А до кінця літа розробити ще й стратегії розвитку малого бізнесу, ІТ індустрії, оборонного комплексу, експортну стратегію, створити Фонд гарантування кредитування малого бізнесу, регіональні офіси. У рамках реформи в Мінекономрозвитку скорочено майже 30 відсотків співробітників.
Нова стратегія економічної політики має бути переходом від пострадянської моделі економіки до нової, ринкової, ефективної моделі, — наголосив А. Яценюк. «Це має бути дороговказ на десятки років уперед — яку економіку ми будуємо: чи сировинну, на кшталт російської, чи нову, яка бореться і захоплює нове світове конкурентне середовище», — сказав прем’єр, зауваживши, що він є прихильником другої — швидкої, конкурентної, потужної економічної моделі.
А. Яценюк наголосив, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС набере чинності й розпочне реалізовуватися з 1 січня 2016 року, й ані Росія, ані будь-хто інший не зупинить цей процес. Водночас очільник уряду звернув увагу на потребу врегулювати питання технічних регламентів — стандартів якості вітчизняної продукції відповідно до вимог ЄС. Прем’єр запропонував створити при Мінекономрозвитку Раду експортерів за участю керівників усіх компаній, які працюють на експорт. «Уряд зобов’язаний бути економічним адвокатом українських компаній за кордоном», — сказав А. Яценюк.
Ще одна пропозиція прем’єра — створити до кінця року Офіс торговельного представника України в США, Брюсселі, Німеччині, Франції, Китаї, а також в одній із «третіх країн».
Прем’єр-міністр також висловився за те, що державні компанії треба позбавляти політичного впливу партій і фракцій, щоб вони не перетворилися на «політичну годівницю». І запропонував розробити єдиний уніфікований підхід до оплати праці менеджменту державних компаній залежно від прибутків компанії.