Спорудження цього першого важливого для Закарпаття об’єкта стало можливим завдяки підтримці Євросоюзу

Гендиректор ТОВ «Берег Вертикал» Микола Якимець — компанії, яка відповідає і за будівництво заводу, і займається вивезенням твердих побутових відходів у Берегівському районі, — розповів: заплановані потужності сміттєсортувального заводу в селі Яноші — до тридцяти тисяч тонн сміття на рік. Загалом проект покликаний не тільки посприяти тому, аби на Берегівщині стало чистіше, а й створити робочі місця та наповнювати місцевий бюджет. Значення для розв’язання проблеми стихійних сміттєзвалищ, засміченості узбіч і русел річок — неоціненне. І йдеться про європейські підходи до поводження з побутовими відходами та найвищі екологічні стандарти.
Перший етап сортувальної лінії мають завершити до кінця року, кажуть в ОДА. А наступна черга — спорудження полігона для захоронення відходів, які не підлягають утилізації. Його проектна площа становить 100 на 115 метрів, а формат передбачає семирівневу систему захисту. До того ж передбачено з полігона видобувати біогаз для виробництва електроенергії.
Голова ОДА Василь Губаль так прокоментував хід будівництва: «Хотів би всьому Закарпаттю, всім районам, де виникає супротив проти таких об’єктів, показати, що це є насправді. І керівників районів — райдержадміністрацій, райрад і сільських голів, котрі на своїх територіях мають проблеми зі сміттям, з утилізацією побутових відходів, запрошую сюди. Нехай ознайомляться, побачать, як проект здійснюється, поспілкуються з виконавцями робіт, вивчать. Насправді цей об’єкт будується за сучасними технологіями...».

Закарпатська область.