Ділове й водночас спокійне, респектабельне й інтелігентне Мукачеве здригнулося в суботу опівдні від пострілів і вибухів. Люди, стривожені й налякані, не розуміли, що сталося, і почали телефонувати одне одному, вмикати телевізори, заглядати в Інтернет... Але ж вихідний!.. І все-таки буквально через лічені хвилини містом, а потім і областю пронеслася перша жахлива звістка: стріляли, вбили, горять міліцейські машини...

Силовики одразу взялися до роботи. На місце виїхали керівники обласних структур. Перекрили трасу Київ—Чоп біля міста. Накопичилося чимало машин. Паніка не спадала. Навпаки — посилювалася. Минуло кілька годин, доки населення отримало достовірну інформацію про те, що сталося. Подаємо офіційну точку зору. Ось як це інтерпретовано прокуратурою Закарпатської області:
«11 липня в м. Мукачевому близько 14 год. 20 хв. кілька озброєних осіб у камуфляжній формі з написами «Правий сектор» та відповідними наклейками на автомобілях з метою розподілу сфер впливу призначили зустріч місцевим жителям в одному з кафе. Після цього вказані особи на ґрунті конфлікту, який виник, розпочали стрілянину з вогнепальної зброї... Працівниками міліції, які прибули на місце події, було заблоковано виїзд з кафе, після чого озброєні особи відкрили вогонь на ураження по працівниках органів внутрішніх справ з гранатометів РПГ 7, автоматів Калашникова, кулеметів ДШК та іншої вогнепальної зброї.
У результаті обстрілів знищено два автомобілі Мукачівського МВ УМВС та пошкоджено автомобілі цивільних осіб.
За попередньою інформацією, при застосуванні вогнепальної зброї 6 працівників органів внутрішніх справ та троє з числа цивільних осіб отримали поранення різного ступеня важкості.
Також є 5 постраждалих з боку озброєних осіб з написами «Правий сектор».
Відтак, не виконавши вимоги правоохоронців, вчинивши озброєний опір, люди в камуфляжі з написами «Правий сектор» вирушили в бік дачного масиву поблизу міста Мукачевого, де забарикадувалися.
Станом на 18.00 вищевказані особи відмовляються скласти зброю та надалі чинять спротив і погрожують збройним опором.
За вказівкою Генерального прокурора України слідчим відділом прокуратури Закарпатської області до ЕРДР внесено відомості про кримінальні правопорушення за попередньою правовою кваліфікацією ч. 3 ст. 258 КК України — терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров’я людини, або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, що призвели до загибелі людини, та ст. 255 КК України — створення злочинної організації.
Хід розслідування взято на особистий контроль Генеральним прокурором України. Створено міжвідомчу слідчу групу з працівників прокуратури, УМВС та УСБУ в області.
Операція зі знешкодження злочинців триває».

...А почалося все з того, що у спорткомлексі «Антарес» народний депутат України Михайло Ланьо вів розмову, за його словами, сказаними в ефірі одного з телеканалів у понеділок зранку, з командиром батальйону, коли прийшов його помічник і доповів, що у дворі пролунав постріл...
Як виявилося, убили людину. А потім, як повідомляє прокуратура, «розпочали стрілянину з вогнепальної зброї». Озброєні люди сховалися в дачному масиві і в селі Лавки.
Ось фактично і вся фабула першого дня.
Щоправда, ніч з суботи на неділю була тривожною й напруженою. І не лише в Мукачевому. В Ужгороді у суботу вночі на летовищі сідали вертольоти й літаки. Вночі «мінували» 16-поверховий житловий будинок, тому правоохоронцям довелося перекривати рух на проспекті Свободи і транспортному мості. Але вже в неділю зранку в обласному центрі було спокійно і тихо — люди святкували велике релігійне свято Петра і Павла. Піднесено виводили мелодію церковні дзвони, повівав легкий вітерець. Лише машин і туристів, попри теплу й погожу днину, здається, було менше.
Тривога не спадала. Люди сиділи біля телевізорів усю неділю. Інформації, яка надходила з офіційних джерел, було дуже мало. Повідомлялося, що на Закарпаття приїхав народний депутат України лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош і що він уладнає ситуацію і дасть прес-конференцію. Цього не було. Майже в обідню пору до Мукачевого приїхала місія ОБСЄ з трьох осіб, щоб вивчити ситуацію на місці, оскільки стривожилися сусіди України з Євросоюзу. Зокрема, Угорщина обмежила пропуск на свою територію автівок з України і відчутно посилила за ними контроль.
У телеефірі над офіційними переважали повідомлення активістів «Правого сектору» зі столиці й місцевих осередків.
У Мукачевому й Ужгороді, як повідомляли неофіційні джерела, тривали обшуки у помешканнях деяких «правосекторівців».
Ситуація була досить напруженою. Інформації бракувало. Водночас обласна телестудія «Тиса» крутила класичну музику і звеселяла «Піснею на замовлення». А в ефірах київських телеканалів і на інтернет-сайтах народні депутати України Михайло Ланьо і Віктор Балога (якого запросили, як сам сказав, переговорником сторони конфлікту) висловлювали свої погляди на мукачівські події.
І нарешті в телеефірі голова ОДА Василь Губаль сказав: «Перерозподіл контрабанди на Закарпатті завжди вирішувався законним чином, у межах закону. Не можна це вирішувати за допомогою зброї».
А голова обласної ради Володимир Чубірко у студії «Тиси» наголосив, що правоохоронні органи винні, що не догледіли, а «Правий сектор винен, що застосував зброю, і позиція має бути жорстка, інакше це буде продовжуватися. І це дзвіночок закарпатцям, що у країні війна. Він висловив переконання, що «цей конфлікт у таке велике свято, як Петра і Павла, закінчиться».
Далі повідомлялося, що «Правий сектор» перекриває дороги й облаштовує блокпости. А міський голова Мукачевого Золтан Лендєл додав в ефірі, що «Правий сектор» «поки що зброю не складає». Водночас Д. Ярош проводить перемовини з Президентом і головою СБУ.
Учора опівдні голова ОДА Василь Губаль скликав прес-конференцію. Основне, що ситуація в області контрольована, запроваджувати надзвичайний стан немає потреби. А начальник облуправління охорони здоров’я Василь Скрип повідомив, що до медиків звернулося 13 постраждалих, двоє важкопоранених перебувають у Мукачевому, а шестеро в обласній лікарні. Щодо загиблих, то він сказав тільки про одну особу.
Понеділок — день робочий. І навколо цих подій з’явилися нові акценти. І в Києві, і на Закарпатті.

Закарпатська область.

Точка зору

«Сучасна економіка Закарпаття родом із бандитських дев’яностих. Від часу Революції Гідності нічого принципово не змінилося. Навпаки, бандитські схеми тільки зміцніли. Правоохоронні структури максимально комерціалізувалися. Чого тільки варта минулорічна історія з викриттям підземного контрабандного тунелю з Ужгорода до сусіднього словацького села! Але тоді минулося без крові, тому не було такого резонансу. Нинішня історія того самого штибу, але ускладнена втручанням сучасного аналога запорозького козацтва («Правого сектору»), яке претендує на свою частку паляниці, традиційно контрольованої нинішніми магнатами і шляхтою (олігархами і криміналітетом). Не виключено, що там є якісь російські вуха, бо дестабілізація в глибокому українському тилу зараз максимально вигідна Кремлю. Але головні причини таки внутрішні. Хвороба не лікувалася десятиліттями, заганялася всередину і тепер вибухнула. У нас все прогнило наскрізь, але і в інших областях теж, тому може початися ланцюгова реакція — отой сакраментальний третій майдан, про який вже говорять понад рік», — сказав Сергій Федака, професор УжНУ, політолог.

 

13 липня 2015 року. Акція протесту активістів «Правого сектору» щодо ситуації у Мукачевому біля будівлі адміністрації Президента України в Києві.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

 

 

Міліцейські автомобілі, що згоріли, на трасі Київ—Чоп біля Мукачевого, Закарпатська область.

Фото Сергія Гудака (Укрінформ).

 

Закарпатська область. Міліція перекрила трасу Київ—Чоп.

Фото Сергія Гудака (Укрінформ).